Ένας μετεωρίτης αλλάζει την ιστορία του Ηλιακού συστήματος!


Θα μπορούσε να είναι κομμάτι πλανήτη που περιστρεφόταν γύρω από τον Ήλιο κι έχει πλέον καταστραφεί ολοσχερώς

Ένας μυστηριώδης μετεωρίτης, που ανακαλύφθηκε στη βορειοδυτική Αφρική το 2023, ίσως αλλάξει την ιστορία του Hλιακού συστήματος, όπως την γνωρίζουμε ως σήμερα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτός ο διαστημικός βράχος, ο οποίος ονομάστηκε NWA 15915, δεν φαίνεται να προέρχεται από κανένα γνωστό αστεροειδή, αλλά ούτε από τη Σελήνη ή τον Άρη. Έτσι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα απομεινάρι ενός πλανήτη που δεν υπάρχει πια. Ένας κόσμος που μπορεί να έχει σχηματιστεί πριν από δισεκατομμύρια χρόνια πριν τελικά εξαφανιστεί από τις κοσμικές δυνάμεις.

Ο μετεωρίτης που δεν μοιάζει με κανέναν άλλο

Οι περισσότεροι μετεωρίτες που προσγειώνονται στον πλανήτη μας μπορούν να εντοπιστούν σε συγκεκριμένες πηγές, όπως αστεροειδείς ή ακόμα και θραύσματα της Σελήνης και του Άρη. Οι επιστήμονες τους κατηγοριοποιούν με βάση τη σύνθεση και τη δομή τους, αλλά περίπου το 0,2% όλων των μετεωριτών δεν ταιριάζουν σε αυτές τις τυπικές ταξινομήσεις.

Ο NWA 15915 είναι μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με την Τζένιφερ Μίτσελ, ερευνήτρια που μελετά τον μετεωρίτη, η χημική του σύνθεση δεν ταιριάζει με τίποτα που έχει τεκμηριωθεί έως σήμερα.

Ένας χαμένος πλανήτης που καταστράφηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια;

Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ο NWA 15915 θα μπορούσε να είναι απομεινάρι ενός πλανήτη παρόμοιου με τον Ερμή, ο οποίος καταστράφηκε ολοκληρωτικά από ένα κατακλυσμικό γεγονός πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Κατά τη διάρκεια των χαοτικών πρώτων ημερών του ηλιακού συστήματος, σχηματίστηκαν πολλοί πρωτοπλανήτες, για να απορροφηθούν τελικά από μεγαλύτερα σώματα ή να καταστραφούν σε τεράστιες συγκρούσεις.

Η κύρια υπόθεση είναι ότι ο NWA 15915 προέρχεται από έναν τέτοιο ουράνιο σώμα που δεν επέζησε αυτής της βίαιης εποχής. «Όλα αυτά υποδηλώνουν ένα μεγάλο, διαφοροποιημένο σώμα που θα μπορούσε να μοιάζει αρκετά με τον Ερμή», λέει η Μίτσελ

Μια ασυνήθιστη χημική σύνθεση

Οι προκαταρκτικές αναλύσεις του NWA 15915 αποκαλύπτουν ότι δεν ταιριάζει με τους κοινούς τύπους μετεωριτών. Η χημική του σύνθεση διαφέρει από τους συνηθισμένους χονδρίτες (οι πιο συχνοί μετεωρίτες) και τους αχονδρίτες, που προέρχονται από φλοιούς διαφοροποιημένων πλανητών.

Εάν περαιτέρω έρευνα επιβεβαιώσει τη μυστηριώδη προέλευσή του, ο NWA 15915 θα μπορούσε να είναι η πρώτη απτή απόδειξη ενός εξαφανισμένου πλανήτη.

Μια ανακάλυψη που αναδιαμορφώνει τις θεωρίες του πλανητικού σχηματισμού

Εάν αυτή η υπόθεση αποδειχθεί αληθινή, ο NWA 15915 θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο λίγοι μεγάλοι πλανήτες επέζησαν από το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος, ενώ μικρότερα σώματα απορροφήθηκαν σε μεγαλύτερα.

Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει ότι πολλοί μικροί πλανήτες θα μπορούσαν να επιβίωσαν για ένα διάστημα πριν εξαφανιστούν. Υποστηρίζει τη θεωρία ότι η πρώιμη ιστορία του ηλιακού συστήματος ήταν πολύ πιο χαοτική από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, με πολλούς πλανήτες να σχηματίζονται και να εξαφανίζονται στη διαδικασία.

Μια νέα προοπτική για τον πλανητικό σχηματισμό

Για να αποκαλύψουν την πραγματική προέλευση του μετεωρίτη, οι επιστήμονες διεξάγουν περαιτέρω αναλύσεις χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας και ισοτοπικές δοκιμές. Αυτές οι μέθοδοι θα τους επιτρέψουν να συγκρίνουν τη σύνθεση του NWA 15915 με άλλα γνωστά ουράνια αντικείμενα και να προσδιορίσουν αν όντως προήλθε από έναν χαμένο πλανήτη.

Εάν επιβεβαιωθεί, ο NWA 15915 θα ήταν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη προσφέροντας τα πρώτα φυσικά στοιχεία ενός πλανήτη που δεν υπάρχει πλέον. Μελετώντας αυτό το μικρό θραύσμα, οι ερευνητές ελπίζουν να ξεκλειδώσουν νέα μυστικά για το βίαιο παρελθόν του Ηλιακού συστήματος και τους κρυμμένους κόσμους που μπορεί κάποτε να περιφέρονταν γύρω από το άστρο μας