Δολοφονία ή δυστύχημα; Ο Μάνσον και το μυστήριο με τον «χίπη δικηγόρο»


Ο Ρόναλντ Χιουζ ήταν γνωστός του Τσάρλς Μάνσον και είχε αναλάβει να υπερασπιστεί ένα από τα κορίτσια της «Οικογένειας». Λίγες μέρες αφότου ο δικηγόρος αψήφησε τις εντολές του Μάνσον εξαφανίστηκε

Ο Ρόναλντ Χιουζ ήταν γνωστός ως ο «χίπης δικηγόρος». Με το φουντωτό ατημέλητο μούσι του, το κολιέ από πολύχρωμες χάντρες και τα φθηνά σακάκια του ήταν μια καλτ μορφή των δικαστηρίων. Ζούσε σε ένα γκαράζ βαμμένο με ψυχεδελικά χρώματα, κοιμόταν σε ένα στρώμα στο πάτωμα και στον τοίχο είχε κρεμάσει το πτυχίο νομικής από το UCLA. Χρειάστηκε τέσσερις προσπάθειες για να περάσει τις εξετάσεις για να μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα.

Όταν ο Τσαρλς Μάνσον και η…. Οικογένεια του συνελήφθησαν για τους φόνους επτά ατόμων (μεταξύ των οποίων και η ηθοποιός Σάρον Τέιτ), ο Χιουζ είχε μόλις δέκα μήνες που είχε αποκτήσει την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ο Μάνσον όμως τον εμπιστευόταν και ο 35χρονος τότε δικηγόρος έγινε ο πιο συχνός επισκέπτης του στη φυλακή.

Ήταν ο νομικός σύμβουλος του, μια λογική επιλογή καθώς ο Χιουζ γνώριζε τον Μάνσον πριν τη σύλληψη του το 1969 και ήξερε πολύ καλά την χίπικη κουλτούρα. Αρχικά ο «Τσάρλι», όπως τον αποκαλούσαν οι ακόλουθοι του, ήθελε ο Χιουζ να είναι αυτός που θα τον υπερασπιστεί αλλά δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η δική τον αντικατέστησε με τον Ίρβινγκ Κάναρεκ.

Στον «χίπη δικηγόρο» ανέθεσε την υπεράσπιση της 19χρονης τότε Λέσλι Βαν Όουτεν (φωτό). Η «Λούλου» είχε συμμετάσχει στην άγρια δολοφονία του ζεύγους ΛαΜπιάνκα στις 9 Αυγούστου 1969.

Για τον Μάνσον ο Χιουζ θα ήταν μια ακόμα μαριονέττα στο σόου που έστηνε. Θεωρούσε ότι θα τον χειραγωγεί εύκολα και θα του δίνει εντολές. «Η σχέση μου με τον κ.Μάνσον είναι πολύ φιλική, όπως ήταν πάντα. Βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο πολλά ζητήματα» θα πει ο νεαρός δικηγόρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Φίλος της… Οικογένειας

Όσοι γνώριζαν τον Χιουζ μιλούσαν για έναν γλυκό και φιλικό άνθρωπο. Είχε μεγαλώσει σε μια συντηρητική οικογένεια και συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας. Επιστρέφοντας μπήκε στον κόσμο των χίπηδων. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς γνώρισε τον Τσαρλς Μάνσον. Πιθανότατα συναντήθηκαν μέσω της μουσικής. Το 1968 ο Χιουζ ήταν μάνατζερ της μπάντας «United States of America» που έπαιζε πειραματική ψυχεδελική μουσική. Ο Μάνσον ήταν μουσικός που κυνηγούσε μια καριέρα στον χώρο.

Μετά την γνωριμία τους ο Χιουζ άρχισε να επισκέπτεται το ράντσο «Σπαν». Ήταν ένας ουσιαστικά εγκαταλελειμμένος χώρος με κτίρια και άλογα όπου κατά το παρελθόν γυρίζονταν ταινίες. Με την άδεια του ιδιοκτήτη (ο οποίος ήταν τυφλός κι έμενε σε ένα από κτίρια) η «Οικογένεια Μάνσον» εγκαταστάθηκε εκεί.

Ο Χιουζ πήρε εντολή από τον «Τσάρλι» να αναλάβει την Βαν Όουτεν καθώς δεν συμφωνούσε με τον τρόπο που ήθελε να την υπερασπιστεί ο Άιρα Ρέινιρ, ο οποίος ήταν ο πρώτος της δικηγόρος. «Επιχείρησα να διαχωρίσω την Λέσλι από τους άλλους κατηγορουμένους. Ήταν πολύ νέα και ο Μάνσον είχε τον απόλυτο έλεγχο πάνω της. Αυτή θα ήταν η τακτική υπεράσπισης που θα ακολουθούσα. Όταν στο δικαστήριο μίλησαν για την υπνωτική δύναμη του Μάνσον δεν πήγε και πολύ καλά με τον Τσάρλι. Την επόμενη φορά που την επισκέφθηκα ήταν απολύτως ψυχρή και μου ζήτησε να αποσυρθώ» θα πει ο Ρέινιρ και θα αποκαλύψει ότι ένιωσε να απειλείται όταν τρία κορίτσια της «Οικογένειας» στάθηκαν από πάνω του. «Δεν ήταν κάτι παρανοϊκό γιατί υπήρχε βάσιμος λόγος να το υποψιάζομαι. Σκότωσαν τόσους ανθρώπους και όταν σε απειλούσαν το έπαιρνες σοβαρά. Την επόμενη μέρα πήγα στο δικαστήριο και είπα ότι η πελάτισσα μου ζητά αντικατάσταση δικηγόρου» τονίζει.

Ένας διαφορετικός δικηγόρος

Τον Ιούλιο του 1970, πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της δίκης, ο Χιουζ ανέλαβε την Βαν Όουτεν. Ο Ρέινιρ προσπάθησε να τον προειδοποιήσει: «Έχεις να κάνεις με μανιακούς δολοφόνους. Μην πλησιάζεις πολύ».

Ο Στίβεν Κέι, ένας από τους κατηγόρους της υπόθεσης, λέει για τις πρώτες του εντυπώσεις από τον Χιουζ: «Ήταν άσχημα προετοιμασμένος. Στην αρχή είχε μόνο δύο γραβάτες, μια με τον Μίκι Μάους και μια με μια γυμνή κοπέλα. Ο δικαστής του ζήτησε να φορέσει σακάκι και αυτός δανείστηκε ένα από δημοσιογράφο το οποίο του ήταν πολύ στενό. Σε κάποια αγόρευση έβρισε και το δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο και να περάσει τη νύχτα στη φυλακή. Κάποια στιγμή η δίκη διεκόπη γιατί ο Χιουζ είχε συλληφθεί για οδηγική παράβαση. Ήταν σίγουρα κάτι ξεχωριστό. Δεν είχα δει ποτέ ξανά δικηγόρο στη ζωή μου. Κλήθηκε να υπερασπιστεί κάποιον για το επονομαζόμενο έγκλημα του αιώνα και αυτός απλά προσπαθούσε να επιπλεύσει και να μην βυθιστεί».

Η οργή του Μάνσον

Όπως αποδείχθηκε όμως ο Χιουζ μάθαινε γρήγορα. Χειρίστηκε πολύ σωστά έναν ειδικό αποτυπωμάτων για να αποδείξει ότι δεν είχαν βρεθεί αποτυπώματα της Βαν Όουτεν στο σπίτι των ΛαΜπιάνκα. Όταν η Λίντα Κασάμπιαν, μέλος της «Οικογένειας Μάνσον» που ήταν παρούσα στους φόνους και πείστηκε να συνεργαστεί με τις αρχές, κάθισε στη θέση του μάρτυρα ο Χιουζ πέτυχε να την κάνει να φανεί αναξιόπιστη.

Η εξέλιξη όμως του 35χρονου τον «απελευθέρωσε» και από την επιρροή του Μάνσον και πλέον λειτουργούσε ως ένας κανονικός δικηγόρος υπεράσπισης. Όταν στις 20 Νοεμβρίου 1970 ο «Τσάρλι» ζήτησε από τις τρεις κατηγορούμενες να καταθέσουν και να επιμείνουν ότι δεν πήραν εντολές για τις δολοφονίες, ο Χιουζ αντέδρασε δυναμικά.

Σηκώθηκε και είπε: «Κύριε δικαστή αρνούμαι να συμμετάσχω σε οποιοδήποτε είδος διαδικασίας στο οποίο είμαι αναγκασμένος να σπρώξω την πελάτισσα έξω από το παράθυρο». Ο Χιουζ δεν ακολουθούσε πλέον το σενάριο και αυτό εξόργισε τον Μάνσον. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ την οργή στο βλέμμα του. Έδειξε με το δάχτυλο του τον Χιουζ και είπε: Δικηγόρε δεν θέλω να σε δω ποτέ ξανά σε αυτό το δικαστήριο» θυμάται ο Στιβ Κέι.

Η εξαφάνιση

Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα των τριών κοριτσιών να καταθέσουν και έδωσε διορία 10 ημερών στους δικηγόρους, για να ετοιμάσουν τις αγορεύσεις τους. Ο Χιουζ ήταν αισιόδοξος ότι θα μπορούσε να απαλλάξει την Βαν Όουτεν. Βγαίνοντας από το δικαστήριο είπε σε έναν δημοσιογράφο ότι πήγαινε για κάμπινγκ στο δάσος κι εκεί θα έγραφε την τελική του αγόρευση.

Στις 27 Νοεμβρίου 1970 ξεκίνησε μαζί με δύο φίλες του για ένα απομονωμένο μέρος στις πηγές Σίσπι στην επαρχία Βεντούρα (Καλιφόρνια). Πρόσφατα όμως στην περιοχή είχε βρέξει καταρρακτωδώς και το Volkswagen της παρέας κόλλησε στη λάσπη. Τα δύο κορίτσια αποφάσισαν να φύγουν με ωτοστόπ αλλά ο Χιουζ έμεινε.

Το πρωινό της 28ης Νοεμβρίου τρεις κατασκηνωτές είδαν τον Χιουζ να περπατά. Σταμάτησε για λίγο και τους μίλησε. Ήταν απολύτως καλά. Δύο μέρες μετά δεν έδωσε το παρών στην επανέναρξη της δίκης. Αμέσως οι φήμες για το τι του έχει συμβεί οργίασαν.

Ο Μάνσον ζήτησε κακοδικία αλλά το δικαστήριο όρισε νέο δικηγόρο για την Βαν Όουτεν και η διαδικασία προχώρησε. Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι, στη συγκεκριμένη δίκη, καταδικάστηκαν. Ο Χιουζ παρέμενε άφαντος.

Τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση του ένας ψαράς εντόπισε το πτώμα του ανάμεσα σε βράχια σε μια περιοχή λίγα χιλιόμετρα μακριά από εκεί που είχε κατασκηνώσει. Το σώμα ήταν σε πολύ προχωρημένη σήψη και ταυτοποιήθηκε από τα δόντια. Λόγω της κατάστασης του πτώματος ήταν αδύνατο να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου.

Οι θεωρίες

Στο βιβλίο του με τίτλο «Helter Skelter» ο Βίνσνετ Μπουλιόσι, ο οποίος ηγούταν της ομάδας κατηγόρων, υποστηρίζει ότι ο Χιουζ πλήρωσε με τη ζωή του το γεγονός ότι αψήφησε τον Μάνσον. Θεωρεί ότι ο 35χρονος δικηγόρος ήταν ένα ακόμα θύμα της «Οικογένειας». Η Σάντρα Γκουντ, η οποία υπήρξε μέλος της ομάδας του Μάνσον, υποστήριξε ότι η «Οικογένεια» σκότωσε συνολικά 35-40 άτομα και ο Χιουζ ήταν ο πρώτος από τους φόνους αντεκδίκησης. Δεν στοιχειοθετήθηκε ποτέ όμως κάτι τέτοιο.

Ο σερίφης της επαρχίας Βεντούρα, Τσάρλι Ρουντ που ανέλαβε την υπόθεση της εξαφάνισης του δικηγόρου λέει ότι η εντύπωση του είναι ότι ο θάνατος του Χιουζ ήταν αποτέλεσμα δυστυχήματος. Θεωρεί ότι λόγω της κακοκαιρίας ο 35χρονος παρασύρθηκε από το φουσκωμένο ποτάμι ή τον χτύπησαν πέτρες.

«Δολοφόνησαν τον Χιουζ; Πιθανό. Τον σκότωσε το φουσκωμένο ποτάμι. Πιθανό επίσης. Δεν θα μάθουμε ποτέ» λέει ο Κρις Κέι. Από την μεριά του ο Άιρα Ρέινιρ δεν ξεχνά τη δική του εμπειρία στην υπόθεση Μάνσον. «Ίσως ο Χιουζ έλαβε την ίδια εντολή με εμένα. Του είπαν να αποσυρθεί και αντιστάθηκε. Ίσως τελικά τον απέλυσαν με τον σκληρό τρόπο» λέει.