Το όνειδος της Μοσάντ: Πώς δολοφόνησε κατά λάθος ένα σερβιτόρο και η σύνδεση της υπόθεσης με τους Gipsy Kings


Στα πλαίσια της επιχείρησης «Οργή του Θεού» η Μοσάντ δολοφόνησε στη Νορβηγία έναν αθώο. Η σχέση του θύματος με τη θρυλική μπάντα Gipsy Kings και τα λάθη που οδήγησαν στην εκτέλεση του


Μετά το μακελειό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου τον Σεπτέμβριο του 1972  η πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μέιρ έδωσε την έγκριση για την επιχείρηση «Οργή του Θεού». Η Μοσάντ θα αναλάμβανε να εντοπίσει και να εκτελέσει όσους είχαν ενορχηστρώσει την απαγωγή και δολοφονία των Ισραηλινών αθλητών.  

Η μυστική υπηρεσία είχε εκτελέσει ήδη τους Ουαέλ Ζουαϊτέρ και Μαχμούντ Χαμσαρί όταν τον Ιούλιο του 1973 έλαβε πληροφορία από μια πράκτορα που είχε στην Αραβική Ένωση για έναν από τους βασικούς στόχους. Η πράκτορας υποστήριξε ότι ο αρχηγός επιχειρήσεων της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», Αλί Χασάν Σαλαμέ θα ταξίδευε σε χώρα της βόρειας Ευρώπης. Αν και η πράκτορας μιλούσε για φήμη, από λάθος χειρισμό η πληροφορία αξιολογήθηκε ως υψίστης σημασίας. Προωθήθηκε στην ηγεσία της Μοσάντ που έκρινε ότι είναι αξιόπιστη καθώς είχε στοιχεία ότι ο Σαλαμέ, γνωστός και ως «Κόκκινος Πρίγκιπας», δραστηριοποιούταν σε αυτές τις χώρες.

Ο εντοπισμός του «Σαλαμέ» στο Λιλεχάμερ

Ο διοικητής της επιχείρησης, Μάικλ Χαράρι έκρινε ότι ακολουθώντας έναν Αλγερινό ονόματι Καμάλ Μπεναμανά, ο οποίος λειτουργούσε ως αγγελιοφόρος για τους Παλαιστίνιους, θα έφτανε στον Σαλαμέ. Η παρακολούθηση οδήγησε στη μικρή νορβηγική πόλη Λιλεχάμερ. Μια ομάδα συνολικά 15 ατόμων ταξίδεψε εκεί. Μεταξύ τους ο διοικητής της Μοσάντ, Ζβι Ζαμίρ.

Σε δημόσια πισίνα του Λιλεχάμερ πράκτορες της Μοσάντ είδαν τον Μπιναμά να μιλά με έναν σερβιτόρο. H Σίλβια Ραφαέλ (η οποία είχε ταξιδέψει στη Νορβηγία με βρετανικό διαβατήριο στο όνομα Πατρίσια Ρόξμπεργκ- φωτό) παρακολουθούσε φορώντας το μπικίνι της. Έπεσε στο νερό και πλησίασε τον Μπεναμανά και τον σερβιτόρο. Τους άκουσε να μιλούν γαλλικά και πρόσεξε ότι ο σερβιτόρος έμοιαζε στον Σαλαμέ.

Ο σερβιτόρος ήταν ο Μαροκινός Άχμεντ Μπουσικί, η ηγεσία της Μοσάντ έκρινε όμως ότι πρόκειται για τον Σαλαμέ. Τον παρακολούθησαν και παρότι υπήρχαν αμφιβολίες για το αν πράγματι είναι ο Παλαιστίνιος τρομοκράτης, δόθηκε εντολή να προχωρήσει η αποστολή και να εκτελεστεί.

Η εκτέλεση και οι συλλήψεις

Το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1973 ο Μπουσικί (φωτό) κατέβηκε με την έγκυο, στο πρώτο τους παιδί, σύζυγο του από λεωφορείο. Είχαν πάει στο σινεμά και επέστρεφαν στο σπίτι. Καθώς περπατούσαν ένα αυτοκίνητο με τέσσερις πράκτορες της Μοσάντ σταμάτησε δίπλα τους. Δύο πράκτορες κατέβηκαν και πυροβόλησαν συνολικά 14 φορές τον 30χρονο άνδρα. Πέθανε επί τόπου μπροστά στα μάτια της συζύγου του.

Οι εκτελεστές μπήκαν στο αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν. Μάρτυρες όμως είχαν καταγράψει την πινακίδα του αυτοκινήτου. Ήταν ένα Volvo ενοικιασμένο από τοπική εταιρία. Όταν την επόμενη μέρα δύο πράκτορες της Μοσάντ πήγαν να το επιστρέψουν τους περίμενε η αστυνομία και τους συνέλαβε. Τελικά από τα 15 άτομα που συμμετείχαν στην επιχείρηση συνελήφθησαν οι έξι. Οι υπόλοιποι εννέα πρόλαβαν και διέφυγαν. Η Μοσάντ δεν είχε υπολογίσει ότι εκείνες τις μέρες στη μικρή πόλη τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα λόγω επίσκεψης του τότε Γερμανού καγκελάριου, Βίλι Μπραντ.

Από τους έξι συλληφθέντες οι πέντε καταδικάστηκαν σε φυλάκιση από δυόμιση έως πεντέμισι χρόνια. Μετά από διακρατικές διαβουλεύσεις αποφυλακίστηκαν όλοι στους 22 μήνες.

Όνειδος

Την επόμενη μέρα της δολοφονίας η Μοσάντ διαπίστωσε ότι το θύμα ήταν πράγματι ο Μαροκινός, Άχμεντ Μπουσικί και όχι ο Σαλαμέ. Πράκτορας από τον Λίβανο ενημέρωσε τους Ισραηλινούς ότι ο στόχος τους βρίσκεται στη Βηρυτό.

Ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για την υπηρεσία που ενισχύθηκε από το γεγονός ότι ένας από τους συλληφθέντες πράκτορες της «έσπασε» λόγω της κλειστοφοβίας του (ο ίδιος υποστηρίζει ότι μίλησε γιατί θεωρούσε ότι συνεργάζονταν με τους Νορβηγούς). Αποκάλυψε στις νορβηγικές αρχές τα πάντα για τον τρόπο δράσης της Μοσάντ στην Ευρώπη.

Η υπηρεσία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, ενώ ο Μάκλ Χαράρι υπέβαλλε την παραίτηση του που δεν έγινε δεκτή. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε ποτέ επισήμως την ευθύνη για τη δολοφονία. Το 1996 συμφώνησε να αποζημιώσει την οικογένεια του Άχμεντ Μπουσικί και με μια λιτή ανακοίνωση εξέφρασε λύπη για τον ατυχή θάνατο του νεαρού άντρα.


Ερωτηματικά

Όπως αποδείχθηκε αργότερα τουλάχιστον τρεις πράκτορες είχαν ζητήσει να μην προχωρήσει η επιχείρηση. Τόνιζαν ότι ο στόχος είχε μεγάλες διαφορές φυσιογνωμικά με τον Σαλαμέ και κινούταν χωρίς να παίρνει καμία προφύλαξη. Έδειχνε επίσης να ξέρει πολύ καλά την πόλη και να μιλά καλά νορβηγικά. Ο Χαράρι (φωτό) όμως επέλεξε να τους αγνοήσει και να σταθεί στην αναγνώριση που είχε κάνει ένας άλλος πράκτορας. Βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2019 υποστηρίζει ότι 40 λεπτά πριν την εκτέλεση ο Χαράρι είχε την πληροφορία ότι ο Σαλαμέ πιθανότατα βρίσκεται στη Βηρυτό αλλά την αγνόησε.

«Κατάφερα να τους συγχωρήσω»

Ο Αχμέντ Μπουσικί ήταν αδελφός του συνιδρυτή των Gipsy Kings, Τσίκο Μπουσικί (φωτό). Μιλώντας για τη δολοφονία του αδελφού του ο μουσικός θα πει: «Ήταν ένα πλήγμα που δεν ξεπέρασε ποτέ η οικογένεια μας. Οι γονείς μας πέθαναν από τη θλίψη. Το Ισραήλ δεν απολογήθηκε ποτέ. Έκαναν λάθος και τον σκότωσαν εν ψυχρώ. Είναι το πιο δύσκολο πράγμα να συγχωρέσεις, ο Αχμέντ ήταν αίμα μου. Παρά την τραγωδία που ζήσαμε και μας στιγματίζει μέχρι σήμερα η μοίρα με έφερε το 1993 να σφίξω τα χέρια τόσο με τον Σιμόν Πέρες όσο με τον Γιάσερ Αραφάτ. Κατά κάποιο τρόπο το χρειαζόμουν για να βρω εσωτερική γαλήνη και συγχώρεση. Τελικά κατάφερα να τους συγχωρήσω» λέει.

Η μοίρα του Σαλαμέ

Το 1973 ένας αθώος δολοφονήθηκε στη θέση του διοικητή του «Μαύρου Σεπτέμβρη». Η Μοσάντ όμως δεν ξέχασε τον Αλί Χασάν Σαλαμέ (στο κέντρο της φωτό). Τον Ιούνιο του 1978 τον εντόπισαν στην Βηρυτό και ξεκίνησε επιχείρηση παρακολούθησης. Το αρχικό πλάνο ήταν να τον δολοφονήσουν με βόμβα στο χαμάμ που πήγαινε, αλλά εγκαταλείφθηκε. Τελικά αποφάσισαν να βάλουν βόμβα σε όχημα κοντά στο σπίτι του.

Μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών τοποθετήθηκε σε σταθμευμένο Volkswagen. Στις 22 Ιανουαρίου 1979 η πράκτορας Έρικα Τσέιμπερς (η οποία βρισκόταν στον Λίβανο προσποιούμενη ότι είναι μέλος ΜΚΟ) καθόταν στο μπαλκόνι της ζωγραφίζοντας. Στις 15:35 είδε το κομβόι αυτοκινήτων του «Κόκκινου Πρίγκιπα» να πλησιάζει και όταν το όχημα του πέρασε δίπλα από το παγιδευμένο Volkswagen πυροδότησε τα εκρηκτικά. Ο 37χρονος τότε Σαλαμέ τραυματίστηκε σοβαρά και ξεψύχησε λίγο αργότερα ενώ τον χειρουργούσαν. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερις σωματοφύλακες τους.