Η πρώτη… φωτογραφία του Τζακ Αντεροβγάλτη!


Ο επιχειρηματίας-συγγραφέας Ράσελ Έντουαρντς, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου, τώρα μας παρουσιάζει και το πρόσωπο του

Ένα νέο κεφάλαιο στη… μυθολογία γύρω από τον «Τζακ τον Αντεροβγάλτη» έρχεται να προσθέσει ο Βρετανός επιχειρηματίας και συγγραφέας, Ράσελ Έντουαρντς. Ο 58χρονος ασχολείται εδώ και δεκαετίες με την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου ο οποίος έδρασε στο Λονδίνο στα τέλη του 1880 και η πραγματική του ταυτότητα παραμένει ένα μυστήριο.

Το 2007 ο Έντουαρντς αγόρασε σε δημοπρασία το σάλι που φορούσε η Κάθριν Έντοους, όταν τη δολοφόνησε ο «Τζακ». Η Έντοους είναι το 4ο θύμα του. Τη δολοφόνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 1888. Λίγη ώρα πριν είχε σκοτώσει την Ελίζαμπεθ Στράιντ.

Η δολοφονία της Έντοους

Το νεκρό σώμα της Έντουους βρέθηκε σε μια γωνία της πλατείας Mitre, 45 λεπτά αφότου είχε βρεθεί το πτώμα της Στράιντ. Ο δολοφόνος είχε κόψει τον λαιμό της και είχε ανοίξει το σώμα της από το στήθος έως τα γεννητικά της όργανα. Είχε τοποθετήσει ένα κομμάτι από τα σπλάχνα της πάνω από τον δεξί ώμο της, κι ένα άλλο ανάμεσα στο σώμα και το αριστερό χέρι της. Ο δολοφόνος είχε επίσης κόψει τη μύτη του θύματος, το δεξί αυτί της και είχε χαρακώσει το πρόσωπο και τα βλέφαρα της. Τέλος είχε αφαιρέσει και είχε πάρει μαζί του το αριστερό νεφρό και μέρος της μήτρας. Ο ιατροδικαστής τόνισε ότι για να γίνει όλη αυτή η διαδικασία ο δολοφόνος χρειάστηκε τουλάχιστον πέντε λεπτά.

Ένα τμήμα της ματωμένης ποδιάς του Έντοους εντοπίστηκε στην είσοδο μιας πολυκατοικίας στην οδό Goulston. Ακριβώς στο σημείο που βρέθηκε το τμήμα της ποδιάς κάποιος είχε γράψει στο τοίχο με κιμωλία: The Juwes are The men That Will not be Blamed for nothing (Οι Εβραίοι είναι οι άνθρωποι που δεν θα κατηγορηθούν για τίποτα). Υπό τον φόβο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις κατά των Εβραίων ο διοικητής της αστυνομίας, Σερ Τσαρλς Γουόρεν διέταξε να σβήσουν την επιγραφή πριν ξημερώσει.

Το σάλι έδειξε τον Άαρον Κοσμίνσκι

Το μεγάλο μεταξωτό σάλι που φορούσε η Έντοους όταν δολοφονήθηκε το πήρε ένας αστυνομικός, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο, και πέρασε από γενιά σε γενιά ως οικογενειακό κειμήλιο. Δεν το έπλυναν ποτέ και το 2007 πουλήθηκε σε δημοπρασία. Ο Έντουαρντς έκανε ενδελεχή έρευνα και αποφάσισε να το αγοράσει. «Μίλησα με έναν αστυνομικό, που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση, και όχι μόνο μου επιβεβαίωσε ότι το σάλι είναι αυθεντικό αλλά υποστήριξε ότι ουσιαστικά η αστυνομία ήξερε ποιος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης αλλά ποτέ δεν το απέδειξαν. Μου είπε μάλιστα και το όνομα του δολοφόνου. Ήταν ο Άαρον Κοσμίνσκι» λέει ο Έντουαρντς.

Ο επιχειρηματίας-συγγραφέας απευθύνθηκε στον Γιάρι Λουχελάινεν, έναν ειδικό στην ιστορική ανάλυση DNA. Του παρέδωσε το σάλι για να κάνει έρευνες. Ο Λουχαλάινεν κατάφερε να απομονώσει μυτοχρονδριακό DNA από το σάλι και να το συγκρίνει με αυτό συγγενών της Έντοους, όσο και υλικό από συγγενείς του Κοσμίνσκι. Στην πρώτη περίπτωση η ταύτιση ήταν 99,2%, στη δεύτερη 100%.

Το 2014 λοιπόν ο Έντουαρντς κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Naming Jack The Ripper» στο οποίος κατονομάζει τον Άαρον Κοσμίνσκι ως το πρόσωπο πίσω από τον διαβόητο κατά συρροή δολοφόνο.

«Μεγάλο μίσος για τι γυναίκες και ειδικά τις πόρνες»

Ο Κοσμίνσκι ήταν Πολωνός μετανάστης εβραϊκής καταγωγής που ζούσε στο Λονδίνο. Το όνομα του βρισκόταν στη λίστα της αστυνομίας με άτομα που θεωρούνταν ύποπτα. Το 1894 ο υπαρχηγος της αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Μέλβιλ Μακνέιτεν σε αναφορά του κατονομάζει τον Κοσμίνσκι (δεν αναφέρει το μικρό του όνομα) ως ύποπτο τονίζοντας ότι «υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να τον θεωρούμε ύποπτο καθώς είχε μεγάλο μίσος για τις γυναίκες, ειδικά τις πόρνες, και έντονες δολοφονικές τάσεις».  

Ο Κοσμίνσκι ζούσε στην περιοχή που έγιναν οι φόνοι και μάλιστα μόλις 200 μέτρα μακριά από το σημείο που δολοφονήθηκε η Ελίζαμπεθ Στράιντ. Εργαζόταν ως κουρέας και αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα. Από το 1891, όταν απείλησε μια από τις αδελφές του με μαχαίρι, έμεινε έγκλειστός σε άσυλο. Οι αναφορές της εποχής μιλούν για παραισθήσεις και φόβο να φάει κάτι που του δίνει άλλος άνθρωπος. Λόγω της φοβίας του έτρωγε ελάχιστα και το 1919 είχε βάρος μόλις 44 κιλών. Πέθανε τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς σε ηλικία 53 ετών.

Μια έρευνα που αμφισβητείται

Αρκετοί επιστήμονες αμφισβητούν την ακρίβεια της έρευνας των Λουχελάινεν-Έντουαρντς. Σε ξεχωριστή ανάλυση που έγινε το 2019 εντοπίστηκαν προβλήματα στην ταύτιση των DNA στο σάλι με αυτά συγγενών της Έντοους και του Κοσμίνσκι αλλά δεν απορρίφθηκε το συμπέρασμα των Λουζελάινεν-Έντουαρντς. Πράγματι θα μπορούσε το DNA να ανήκει στην Έντοους και τον Κοσμίνσκι αλλά είναι αδύνατο να το πει κάποιος με επιστημονική βεβαιότητα.

Η φωτογραφία

Ο Ράσελ Έντουαρντς είναι βέβαιος ότι έχει αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου και υποστηρίζει ότι όσοι δεν το αποδέχονται το κάνουν γιατί θέλουν να διατηρήσουν το μυστήριο. Έκανε μάλιστα ένα ακόμα βήμα. Αφού θεωρεί ότι έλυσε το μυστήριο της ταυτότητας τώρα επιχειρεί να μας αποκαλύψει και το πρόσωπο του «Τζακ».

Φωτογραφίες ή πορτρέτα του Άαρον Κοσμίνσκι δεν υπάρχουν αλλά, με τη βοήθεια της σύγχρονος τεχνολογίας, ο Έντουαρντς επιχείρησε να συνθέσει το πώς έμοιαζε. Επικοινώνησε με απογόνους και συνέλεξε όσα περισσότερα στοιχεία μπορούσε. Βρήκε οικογενειακές φωτογραφίες απογόνων του και κυρίως νεαρών ανδρών, καθώς όταν έγιναν οι φόνοι ο Κοσμίνσκι ήταν λίγο μεγαλύτερες από 20 ετών.

Με τη βοήθεια λοιπόν αυτών των φωτογραφιών και πληροφοριών από την οικογένεια ο Έντουαρντς χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη και παρουσίασε τελικά ένα πιθανό πορτρέτο του «Τζακ Αντεροβγάλτη». Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε είναι αυτή:

Επίλογος

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Έντουαρντς να έχει πράγματι δίκιο. Ίσως να έλυσε τελικά το μεγάλο μυστήριο, ίσως ο δολοφόνος να έμοιαζε με τη φωτογραφία που παρουσίασε. Μετά από 130 χρόνια όμως είναι ουσιαστικά αδύνατο να επιβεβαιωθεί, χωρίς αμφιβολία, επιστημονικά ποιος ήταν ο «Τζακ Αντεροβγάλτης». Το μυστήριο θα μείνει ζωντανό και θα αποτελέσει αντικείμενο ερευνών και για τις επόμενες γενιές.