Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο με τις φωνές που ακούνε οι σχιζοφρενείς


Θεωρούν πως έγινε ένα σημαντικό βήμα ώστε να βελτιωθούν οι θεραπείες για τη σχιζοφρένεια

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν από πού προέρχονται οι «φωνές» που ακούνε κάποια άτομα με σχιζοφρένεια χρησιμοποιώντας τη μέθοδο χαρτογράφησης εγκεφαλικών κυμάτων.

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology και διεξήχθη από ερευνητές στην πανεπιστημιούπολη της Σαγκάης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν τις ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορεί να μην είναι τόσο διαφορετικός από εκείνον με τον οποίο αντιλαμβάνονται τους εξωτερικούς ήχους.

Αρκετοί ασθενείς με σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωτικές διαταραχές ακούν φωνές που δεν υπάρχουν. Ο εγκέφαλός τους δυσκολεύεται να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των δικών τους εσωτερικών διεργασιών σκέψης και των εξωτερικών φωνών. Αυτό τους δίνει την εντύπωση πως κάποιο άλλο, αόρατο άτομο τους μιλάει.

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τις συγκεκριμένες φωνές όπως οποιονδήποτε άλλο ήχο, η ομάδα του Ινστιτούτου Εγκεφάλου και Γνωστικής Επιστήμης του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στη Σαγκάη τοποθέτησε οθόνες ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) σε 40 άτομα με σχιζοφρένεια (20 συμμετέχοντες που ακούν φωνές και 20 που δεν αναφέρουν ακουστικές ψευδαισθήσεις) για να εντοπίσουν τι ήταν διαφορετικό στους εγκεφάλους τους.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, οι εγκέφαλοι όσων βιώνουν ακουστικές ψευδαισθήσεις απέτυχαν να εκπέμψουν το σήμα «corollary discharge», το οποίο κανονικά σιωπά τον εσωτερικό μας μονόλογο και προετοιμάζει το σώμα να ακούσει τους ήχους που βγαίνουν από το στόμα μας.

Αυτό έδειξε στους επιστήμονες πως υπάρχει βλάβη στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι που έχουν ακουστικές ψευδαισθήσεις επεξεργάζονται τις δικές τους σκέψεις, γεγονός που τελικά τους οδηγεί στο να τις εκφράζουν ως εξωτερικούς ήχους ή φωνές.

«Οι άνθρωποι που πάσχουν από ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορούν να “ακούσουν” ήχους χωρίς εξωτερικά ερεθίσματα. Οι διαταραγμένες λειτουργικές συνδέσεις μεταξύ των κινητικών και ακουστικών συστημάτων στον εγκέφαλο μεσολαβούν στην απώλεια της ικανότητας διάκρισης της φαντασίας από την πραγματικότητα» αναφέρει η ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η ανακάλυψη του μέρους στον εγκέφαλο όπου λαμβάνουν χώρα αυτά τα σήματα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των θεραπειών για τη σχιζοφρένεια, ενώ η μελέτη αποδεικνύει - για άλλη μία φορά - πως τα ψυχικά νοσήματα δεν είναι απλώς προϊόντα της σκέψης ή της φαντασίας, αλλά έχουν συγκεκριμένες φυσικές ρίζες στον εγκέφαλο.