Ντόμινικ Ντιούν: Η ηθοποιός δολοφονήθηκε στα 23 της. Ο δράστης έμεινε μόλις τέσσερα χρόνια στη φυλακή


Ενώ η καριέρα της εκτοξευόταν η Ντόμινικ Ντιούν δολοφονήθηκε στην αυλή του σπιτιού της από τον πρώην σύντροφο της. Η δικαιοσύνη γύρισε την πλάτη στο θύμα

Το καλοκαίρι του 1982 ο πλανήτης είχε τρομάξει από το «Poltergeist». Η ταινία των Στίβεν Σπίλμπεργκ-Τόμπι Κούπερ γέμιζε ασφυκτικά τις αίθουσες και εξελισσόταν σε παγκόσμιο φαινόμενο. Η Ντόμινικ Ντιούν ήταν μια από τις πρωταγωνίστριες και στα 21 της χρόνια έβλεπε το αστέρι της να εκτοξεύεται. Είχε ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχει στις επόμενες ταινίες του Poltergeist και οι προτάσεις για τηλεόραση και κινηματογράφο έρχονταν καθημερινά. Την ίδια ώρα όμως που η Ντόμινικ ξεχώριζε στο καλλιτεχνικό στερέωμα, στην προσωπική της ζωή βίωνε ένα καθημερινό δράμα. Ένα δράμα που κορυφώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο και ολοκληρώθηκε με μια δικαστική παρωδία.

Προορισμένη να γίνει ηθοποιός

Η Ντόμινικ Ντιούν γεννήθηκε το 1959 στη Σάντα Μόνικα (Καλιφόρνια). Μητέρα της ήταν η πάμπλουτη Λένι Γκρίφιν και πατέρας της ο αρθρογράφος, συγγραφέας και παραγωγός Ντόμινκ Ντιούν. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μόλις 6 ετών. Στον ευρύτερο οικογενειακό της χώρο ανήκαν καλλιτέχνες, παραγωγοί και σεναριογράφοι με αποτέλεσμα η Ντόμινικ να έχει μπει από νωρίς σε αυτό τον κόσμο και να ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός. Φοίτησε λοιπόν σε θεατρική σχολή και έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις. Το 1979 πήρε τον πρώτο της τηλεοπτικό ρόλο και ακολούθησαν συμμετοχές σε δημοφιλείς σειρές της εποχής. Το 1981 συμμετείχε στο κάστινγκ του Poltergeist για τον βασικό ρόλο της Ντάνα Φρίλινγκ, της έφηβης κόρης της οικογένειας. Πήρε τον ρόλο και υπέγραψε για τη δεύτερη ταινία της σειράς.

Η γνωριμία και η κακοποίηση

Σε ένα πάρτι το 1981 η Ντόμινγκ γνώρισε τον σεφ Τζον Τόμας Σουίνι (φωτό). Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και μέσα σε λίγες εβδομάδες συγκατοικούσαν. Σταδιακά αποδείχθηκε ότι ο Σουίνι ζήλευε παθολογικά, ήταν κτητικός και κακοποιητικός. Όπως αποδείχθηκε από μετέπειτα αναφορά τον Αύγουστο του 1982 είχε χτυπήσει την Ντόμινικ και είχε βγάλει μια τούφα από τα μαλλιά της. Η κοπέλα βρήκε καταφύγιο στο σπίτι της μητέρας της. Ο Σουίνι κατάφερε να την μεταπείσει και επέστρεψε στο διαμέρισμα τους. Τον Σεπτέμβριο του 1982 επιχείρησε να τη στραγγαλίσει. Η Ντόμινικ  κατάφερε να διαφύγει από το δωμάτιο της κρεβατοκάμαρας. Μάρτυρες αναφέρουν πως η κοπέλα μπήκε στο αυτοκίνητο και ο Σουίνι είχε πέσει πάνω στο καπό επιχειρώντας να τη σταματήσει. Αυτό ήταν και το επεισόδιο που οδήγησε την Ντόμινικ να τελειώσει οριστικά τη σχέση της με τον Σουίνι. Άλλαξε τις κλειδαριές στο διαμέρισμα και του ζήτησε να μην την ενοχλήσει ξανά…

Η δολοφονία

Στις 30 Οκτωβρίου 1982, λίγες εβδομάδες μετά τον χωρισμό, η Ντόμινικ ήταν στο διαμέρισμα της και έκανε πρόβα τον ρόλο της για τη σειρά «V» μαζί με τον συνάδελφο της Ντέιβιντ Πάκερ.

Καθώς μιλούσε στο τηλέφωνο με μια φίλη της, της είπε: «Ω Θεέ μου είναι ο Σουίνι. Άσε με να τον ξεφορτωθώ». Περίπου δέκα λεπτά μετά ο Σουίνι έφτασε έξω από το διαμέρισμα. Την έπεισε να βγει έξω και να μιλήσουν στην αυλή. Όπως κατέθεσε ο Πάκερ άμεσα ξεκίνησε καυγάς. «Πήρα την αστυνομία αλλά μου είπε ότι είναι εκτός δικαιοδοσίας τους. Μετά πήρα έναν φίλο μου και του είπα πως αν με βρουν νεκρό το έχει κάνει ο Τζον Σουίνι» ανέφερε ο ηθοποιός.

Ακούγοντας φωνές ο Πάκερ βγήκε έξω και είδε τον Σουίνι γονατισμένο πάνω στην Ντόμινικ με τα χέρια του στον λαιμό της. Ο Πάκερ κάλεσε ξανά την αστυνομία που έφτασε μέσα σε λίγα λεπτά.

Βρήκαν τον Σουίνι με τα χέρια ψηλά και είπε στον πρώτο αστυνομικό που τον πλησίασε: «Τα έκανα χάλια, τη σκότωσα. Δεν πίστευα ότι την έπνιγα τόσο δυνατά, αλλά δεν ξέρω. Συνέχιζα να την πνίγω. Έχασα την ψυχραιμία μου και τα έκανα χάλια ξανά». Ο Σουίνι είχε ομολογήσει.

Ο Ντόμινικ ανέπνεε ακόμα και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο. Μπήκε σε μηχανική υποστήριξη. Ήταν όμως ήδη εγκεφαλικά νεκρή και στις 4 Νοεμβρίου 1982 (19 μέρες πριν τα 23α γενέθλια της) οι γονείς της έδωσαν έγκριση να βγει από τη μηχανική υποστήριξη. Τα όργανα της δόθηκαν σε άτομα που τα είχαν ανάγκη.

Παρωδία απόδοσης δικαιοσύνης

Ο Σουίνι πλέον κατηγορήθηκε για φόνο 1ου βαθμού και η υπόθεση έμοιαζε ξεκάθαρη. Η δίκη ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1983. Η υπεράσπιση του Τζον Σουίνι υποστήριξε ότι ο δράστης δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει την Ντόμινικ και ζήτησε η κατηγορία να υποβιβαστεί σε ανθρωποκτονία κάτι που επιφέρει ελάχιστη ποινή.

Οι δικηγόροι του Σουίνι υποστήριξαν ότι η ηθοποιός τον είχε κάνει να πιστέψει ότι θα τα έβρισκαν ξανά. Όταν διαπίστωσε ότι τελικά δεν είχε τέτοια πρόθεση έχασε τον έλεγχο και την στραγγάλισε. Ο Σουίνι υποστήριξε ότι, μετά την επίθεση, επιχείρησε να κάνει τεχνητή αναπνοή στην Ντόμινκ και στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. «Δεν υπήρχε καμία προμελέτη, ούτε δόλος. Ο πελάτης μου προκλήθηκε από το ψέμα της επανασύνδεσης και έδρασε πάνω στο πάθος του. Δεν ήξερε τι έκανε και δεν έχει καμία ανάμνηση» τόνισε ο δικηγόρος του.

Ο ιατροδικαστής κατέθεσε ότι ο Σουίνι στραγγάλιζε για τρία λεπτά την Ντόμινικ ενώ οι μετέπειτα κινήσεις δείχνουν άνθρωπο που έχει καταλάβει πολύ καλά τι έχει συμβεί.

Ο κατήγορος κάλεσε στο βήμα μια πρώην σύντροφο του Σουίνι, τη Λίλιαν Πιρς η οποία κατέθεσε πως κατά τη διάρκεια της σχέσης του την κακοποιούσε συστηματικά. Είχε μάλιστα νοσηλευτεί δύο φορές μετά από χτυπήματα του. Ο δικηγόρος του Σουίνι όμως κατάφερε αυτή η κατάθεση να μην γίνει παρουσία των ενόρκων και τελικά να μην ληφθεί καθόλου υπόψιν. Οι ένορκοι έμαθαν για την Λίλιαν Πιρς μετά τη δίκη. Παράλληλα ο δικαστής Μπέρτον Κατζ δεν επέτρεψε στη μητέρα και φίλους της Ντόμινικ να καταθέσουν για την κακοποίηση της.

Η ξεκάθαρη υπόθεση δολοφονίας 1ου βαθμού είχε αρχίσει να θολώνει και στις 21 Σεπτεμβρίου 1983 οι ένορκοι έριξαν την… βόμβα. Ο Τζον Σουίνι καταδικάστηκε τελικά για ανθρωποκτονία. Όταν ο δικαστής Κατζ είπε ότι το δικαστικό σύστημα έκανε το καθήκον του ο πατέρα της Ντόμινικ φώναξε: «Όχι για την οικογένεια μας». Ο δικαστής δέχθηκε έντονη κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε τη διαδικασία ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο στην υπεράσπιση ώστε να υποβιβάσει την κατηγορία.

Στις 7 Νοεμβρίου 1982 ο Τζον Σουίνι καταδικάστηκε σε μόλις 6 χρόνια φυλάκισης, την ανώτατη ποινή για την κατηγορία που του είχε αποδοθεί. Ο ίδιος ο δικαστής άσκησε ανοιχτά κριτική στην ποινή τονίζοντας ότι ήταν «μια ξεκάθαρη και απλή υπόθεση φόνου, φόνου με δόλο». Αργότερα ο εκπρόσωπος των ενόρκων, Πολ Σπίγκελ θα πει πως αν τους είχαν αποκαλυφθεί όλα τα στοιχεία και οι καταθέσεις η απόφαση τους θα ήταν διαφορετική.

Ελεύθερος μέσα σε λίγα χρόνια

Ο Τζον Σουίνι αποφυλακίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1986. Ουσιαστικά εξέτισε μόλις τρία χρόνια και επτά μήνες. Επέστρεψε στη δουλειά του και εργάστηκε στη Σάντα Μόνικα. Σε μια συνέντευξη του το 1987 παραδέχθηκε ότι «δεν έμεινα και τόσο πολύ καιρό μέσα αν λάβουμε υπόψιν μας το έγκλημα».

Το 1994 ένας γιατρός επικοινώνησε με τον πατέρα της Ντόμινικ. Του είπε ότι η κόρη του είναι έτοιμη να παντρευτεί τον Τζον Σουίνι και τον ρώτησε αν θα είναι ασφαλής. «Γιατρέ έχεις τρελαθεί τελείως;» του απάντησε ο Ντόμινικ Ντιούν. Ο γάμος δεν έγινε και ο Σουίνι κατηγόρησε την οικογένεια Ντιουν για παρενόχληση.

Ο Σουίνι άλλαξε το όνομα του σε Τζον Μάουρα και μετακόμισε στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ. Οι τελευταίες αναφορές υποστηρίζουν ότι εργάζεται σε γηροκομείο.

Επίλογος

Στις 18 Νοεμβρίου 1982 μεταδόθηκε το επεισόδιο «Requiem For a Hairbag» της σειράς «Hill Street Blues». Ήταν η τελευταία τηλεοπτική συμμετοχή της Ντόμινιν πριν δολοφονηθεί. Το γύρισμα είχε γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου 1982. Μια μέρα πριν ο Σουίνι είχε χτυπήσει την κοπέλα και οι περισσότερες από τις μελανιές που φαίνονται στο πρόσωπο της είναι αληθινές (φωτό).

*Η δολοφονία της Ντόμινικ Ντιούν επανήλθε στο προσκήνιο λόγω της αναφορά της στη σειρά του Netflix: Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story. Ο πατέρας της ηθοποιού είχε παρακολουθήσει τη δική και είχε γράψει άρθρα για τ’ αδέλφια που δολοφόνησαν τους γονείς τους.