Τον απήγαγαν όταν ήταν 6 ετών και βρήκε την οικογένειά του 70 χρόνια μετά

Μια συγκλονιστική ιστορία που αποδεικνύει ότι πολλές φορές ο... επιμένων νικά!

Το 1951 ο Λουίς Αρμάντο Αλμπίνο ήταν έξι μόλις ετών και έπαιζε σε πάρκο στην Καλιφόρνια, όταν απήχθη από άγνωστους δράστες. Οι γονείς του δεν έπαψαν ποτέ να τον αναζητούν χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Τελικά, χρειάστηκαν περίπου επτά δεκαετίες, ένα διαδικτυακό τεστ DNA, παλιές φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων, για να βρεθεί το χαμένο αγόρι που πλέον είχε γίνει ένας ηλικιωμένος άντρας. 

Η ανιψιά του Αλίντα Άλεκιν πό το Όκλαντ των ΗΠΑ κατάφερε να εντοπίσει τον χαμένο εδώ και 70 χρόνια θείο της με τη βοήθεια της αστυνομίας, του FBI και του τμήματος δικαιοσύνης.

Ο Αλμπίνο, ο οποίος είναι πατέρας και παππούς πλέον που ζει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, είναι συνταξιούχος πυροσβέστης και βετεράνος του Σώματος Πεζοναυτών, ενώ υπηρέτησε και στο Βιετνάμ, σύμφωνα με την ανιψιά του την 63χρονη Άλεκιν. Εντόπισε τον Αλμπίνο τον Ιούνιο και η οικογένεια κατάφερε να επανενωθεί μετά από δεκαετίες. 

Η απαγωγή

Στις 21 Φεβρουαρίου 1951 μια γυναίκα παρέσυρε τον εξάχρονο από ένα πάρκο στο Δυτικό Όκλαντ, όπου έπαιζε με τον μεγαλύτερο αδερφό του. Του υποσχέθηκε ότι θα του αγόραζε καραμέλες, αλλά στην πραγματικότητα τον απήγαγε καιταξίδεψε μαζί του στην άλλη άκρη των ΗΠΑ, στην ανατολική ακτή. Εκεί τον παρέδωσε σε ένα ζευγάρι, το οποίο τον μεγάλωσε σαν να ήταν δικός τους γιος.

Πίσω στο Όκλαντ, ο Αλμπίνο για περισσότερα από 70 χρόνια παρέμενε αγνοούμενος, αλλά η οικογένειά του δεν τον ξέχασε ποτέ. Η φωτογραφία του κρεμόταν πάντα στα σπίτια των συγγενών του, είπε η ανιψιά του. Η μητέρα του πέθανε το 2005 και μέχρι την τελευταία μέρα της πίστευε ότι ο γιός της είναι ζωντανός. 

Τελικά η τεράστια προσπάθεια της Άλεκιν δικαίωσε την πίστη της μητέρας του Αλμπίνο. Σε συνέντευξή της, η Άλεκιν είπε ο θείος της «με αγκάλιασε και είπε «Σε ευχαριστώ που με βρήκες» και μου έδωσε ένα φιλί στο μάγουλο».

Άρθρα του Oakland Tribune από εκείνη την εποχή ανέφεραν ότι αστυνομικοί, στρατιώτες από μια τοπική στρατιωτική βάση, το Λιμενικό Σώμα και άλλοι υπάλληλοι της πόλης συμμετείχαν σε μια τεράστια έρευνα για τον εξαφανισμένο αγόρι. Ο κόλπος του Σαν Φρανσίσκο και ποτάμια της περιοχής ερευνήθηκαν επίσης. Ο αδερφός του, Ρότζερ Αλμπίνο, ανακρίθηκε πολλές φορές από τους ερευνητές και κάθε φορά μιλούσε για μια γυναίκα με μια μπαντάνα στο κεφάλι που πήρε τον αδερφό του.

Επτά δεκαετίες μετά, η Άλεκιν άρχισε να σκέφτεται ότι ο θείος της μπορεί να είναι ακόμα ζωντανός το 2020 όταν, «για πλάκα», όπως λέει, έκανε ένα διαδικτυακό τεστ DNA. Αυτό έδειξε ένα ταίριασμα 22% με έναν άγνωστο σε αυτήν άντρα, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν θείος της. Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του δεν έλαβε κάποια απάντηση.

Όμως, στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Άλεκιν και οι κόρες της άρχισαν να ψάχνουν ξανά. Σε μια επίσκεψη στη δημόσια βιβλιοθήκη του Όκλαντ κοίταξε ένα μικροφίλμ άρθρων της εφημερίδας Tribune – συμπεριλαμβανομένου ενός που είχε μια φωτογραφία του Λουίς και του Ροτζερ – που την έπεισε ότι ήταν στο σωστό δρόμο. Πήγε στην αστυνομία του Όκλαντ την ίδια μέρα.

Οι ερευνητές συμφώνησαν τελικά ότι το νέο στοιχείο ήταν σημαντικό και άνοιξαν μια νέα υπόθεση αγνοουμένου. Όπως αποδείχτηκε, ο Λουίς ζούσε στην ανατολική ακτή και είχε δώσει κι αυτός κάποια στιγμή δείγμα DNA, όπως και η αδερφή του, η μητέρα της Άλεκιν.

Τελικά, στις 20 Ιουνίου 2024 οι ερευνητές ενημέρωσαν την οικογένεια πως ο Λουίς Αρμάντο είχε εντοπιστεί.  

«Δεν αρχίσαμε να κλαίμε παρά μόνο αφού έφυγαν οι ανακριτές», είπε η Άλεκιν. «Έπιασα τα χέρια της μαμάς μου και είπα: «Τον βρήκαμε». Έμεινα εκστασιασμένη».

Στις 24 Ιουνίου, με τη βοήθεια του FBI, ο Λούις πήγε στο Όκλαντ με μέλη της οικογένειάς του και συναντήθηκε με την Άλεκιν, τη μητέρα της και άλλους συγγενείς. Την επόμενη μέρα η Άλεκιν οδήγησε τη μητέρα της και τον Λούις στο σπίτι του Ρότζερ στην κομητεία Στάνισλαους της Καλιφόρνια.

«Αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον σε μια πολύ σφιχτή, μεγάλη αγκαλιά. Κάθισαν και μίλησαν», είπε, συζητώντας την ημέρα της απαγωγής, τη στρατιωτική τους θητεία και άλλα.

Ο Λουίς επέστρεψε στην ανατολική ακτή αλλά τον Ιούλιο τους επισκέφτηκε και πάλι για τρεις εβδομάδες. Ήταν η τελευταία φορά που είδε τον αδερφό του, τον Ρότζερ, ο οποίος πέθανε τον Αύγουστο. Η Άλεκιν είπε ότι ο θείος της δεν ήθελε να μιλήσει στα Μέσα ενημέρωσης, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό το ακριβές μέρος όπου ζει στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

«Ήμουν πάντα αποφασισμένη να τον βρω και ποιος ξέρει, η ιστορία μας θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλες οικογένειες να κάνουν το ίδιο», είπε η Άλεκιν. «Θα τους συμβούλευα όλους να μην τα παρατούν».

Το FBI τονίζει ότι συνεχίζει την έρευνα για την απαγωγή με την ελπίδα ότι θα λύσει ολοκληρωτικά το μυστήριο.