Το μοναδικό μέρος στον κόσμο που δεν σταματούν να πέφτουν κεραυνοί (VIDEO)

Σε ένα μέρος στη Βενεζουέλα σημειώνεται ένα μοναδικό φαινόμενο

Στο σημείο που το ποτάμι Κατατούμπο «χύνεται» στην λίμνη Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα σημειώνεται ένα μοναδικό φαινόμενο, γνωστό ως αέναη καταιγίδα αστραπών (Everlasting Lightning Storm).

Εκεί, τα περισσότερα από τα μισά βράδια του χρόνου πέφτουν εκατοντάδες αστραπές την ώρα σε ένα φαινόμενο που διαρκεί κάθε φορά ως και δέκα ώρες. Αυτό είναι το μοναδικό σημείο στον πλανήτη μας που σημειώνονται αστραπές με τόσο μεγάλη συχνότητα.

Άλλωστε ακόμα και το όνομα του ίδιου του ποταμού – Κατατούμπο- σημαίνει «Σπίτι των Κεραυνών» στην γλώσσα των Μπάρι, των ιθαγενών που μένουν στην περιοχή για αιώνες.

Το φαινόμενο έχει επιβεβαιωθεί μάλιστα και από τα Ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες αστραπές σε ένα σημείο, καθώς οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι αστραπές κάνουν εκεί την εμφάνισή τους 140 με 160 βράδια το χρόνο, ενώ κάθε φορά μπορεί να διαρκέσουν έως και 9-10 ώρες. Όταν το φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του κάθε ώρα πέφτουν έως και 280 κεραυνοί, περίπου δηλαδή 16 με 40 το λεπτό! Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια τόσο μικρή περιοχή. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το είδος των αστραπών και ο τρόπος δημιουργίας τους δεν διαφέρει από αυτές που βλέπουμε στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Το μόνο που διαφέρει και κάνει την περιοχή να ξεχωρίζει είναι η συχνότητά τους.

Η πυκνότητα των κεραυνών είναι διαφορετική από έτος σε έτος. Για παράδειγμα, σταμάτησε από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2010, πιθανότατα λόγω ξηρασίας, κάτι που οδήγησε σε εικασίες ότι το φαινόμενο μπορεί να σταματήσει οριστικά.

Όσον αφορά τα αίτια που προκαλούν την «αέναη καταιγίδα αστραπών», υπάρχει ακόμα συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα. Έχει προταθεί ότι οι καταιγίδες είναι το αποτέλεσμα των ανέμων που πνέουν στη λίμνη και τις γύρω βαλτώδεις πεδιάδες. Αυτές οι αέριες μάζες συναντούν τους ανέμους και από τις κοντινές ψηλές βουνοκορφές των Άνδεων που περιστοιχίζουν στην περιοχή με αποτέλεσμα η θερμότητα και η υγρασία που συλλέγονται στις πεδιάδες να δημιουργούν ηλεκτρικά φορτία. Έτσι, τα ρεύματα ψυχρού και θερμού αέρα που συναντώνται γύρω από την περιοχή πιθανόν οδηγούν στην καταιγίδα. Από την άλλη, μεταξύ 1997 και 2000, μια σειρά τεσσάρων μελετών πρότεινε ότι το μεθάνιο που παράγεται από τους βάλτους και τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή ήταν η κύρια αιτία του φαινομένου.

Το φαινόμενο έχει καταγραφεί ήδη από το παρελθόν και τους Ισπανούς και Πορτογάλους εποίκους. Μάλιστα, αποτελούσε σημείο αναφοράς ως δείκτης που βοηθούσε τους ναυτικούς στην ναυσιπλοΐα. Σήμερα, η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τουρίστες όσο και για τους επιστήμονες που συνεχίζουν να μελετούν το φαινόμενο.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε το φαινόμενο σε αργή κίνηση:


Σε κανονική ταχύτητα, το φαινόμενο θυμίζει φλας φωτογραφικών μηχανών που δεν σταματούν λεπτό!