Ο Κήπος των Χταποδιών: Λύθηκε ένα μυστήριο ετών για την περιοχή που μαζεύονται χιλιάδες χταπόδια (VIDEO)

Ένα μοναδικό μέρος στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου συγκεντρώνονται περίπου 20.000 χταπόδια. Οι επιστήμονες τελικά ανακάλυψαν το γιατί

Περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Μοντερέι της Καλιφόρνια σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον Ειρηνικό Ωκεανό και δύο χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας συγκεντρώνονται μόνιμα χιλιάδες χταπόδια.

Υπολογίζεται ότι 20.000 χταπόδια Muusoctopus robustus, γνωστά και ως «μαργαριταρένια χταπόδια», καταλαμβάνουν αυτήν την περιοχή 823 στρεμμάτων, την οποία οι επιστήμονες ανακάλυψαν μόλις το 2018 και την ονόμασαν «Κήπος των Χταποδιών» και είναι η μόνη τόσο μεγάλη αποικία χταποδιών που γνωρίζουμε ως σήμερα.

Η εικόνα από τον βυθό της θάλασσας είναι μοναδική και είχε προκαλέσει από την αρχή το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό των επιστημόνων καθώς δεν είχαν συναντήσει άλλη περιοχή στην οποία τα χταπόδια να συγκεντρώνονται τόσο μαζικά.

Το μυστήριο του γιατί τα χταπόδια ταξιδεύουν σε αυτή τη συγκεκριμένη τοποθεσία είχε προβληματίσει τους επιστήμονες για αρκετό καιρό μέχρι που οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τζιμ Μπάρι, ανώτερο επιστήμονα στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενυδρείου του Monterey Bay (MBARI), ανακάλυψαν τι πραγματικά ισχύει.

Τα ζεστά νερά της περιοχής φαίνεται ότι είναι αυτά που ελκύουν κατά χιλιάδες τα χταπόδια καθώς δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για να γεννήσουν τα νέα χταποδάκια τους. Έτσι, μέχρι και 20.000 χταπόδια συγκεντρώνονται κάθε φορά εκεί για να ζευγαρώσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους.

Το ζεστό νερό επιταχύνει την ανάπτυξη των εμβρύων των χταποδιών και παρέχει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα, εξασφαλίζοντας την επιβίωση του είδους διευκολύνοντας μια ταχύτερη περίοδο ανάπτυξης για τους απογόνους τους.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη τοποθεσία τα θηλυκά χταπόδια χρειάζονται περίπου 1,8 χρόνια για να φτάσουν σε ηλικία αναπαραγωγής, γεγονός που είναι σημαντικά ταχύτερο από ό,τι σε άλλες περιοχές όπου διαμένουν χταπόδια, τα οποία μπορεί να χρειαστούν ως και τέσσερα χρόνια γι’ αυτό. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Science Advances, εξηγεί ότι οι εντοπισμένες πηγές θερμότητας σε μεγάλα βάθη της θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας για τα χταπόδια και άλλα είδη που αντέχουν στη ζέστη, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλά από αυτά τα μοναδικά ενδιαιτήματα παραμένουν ανεξερεύνητα.

Τα θερμά νερά στον «Κήπο των Χταποδιών» παρέχουν μια μεταβολική ώθηση που συντομεύει την περίοδο αναπαραγωγής για τα συγκεκριμένα χταπόδια. Αυτή η επιταχυνόμενη ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των νεαρών τους στο σκληρό περιβάλλον των βαθιών θαλασσών.

Η ανακάλυψη του Κήπου ήταν «μια τεράστια έκπληξη», είπε ο Μπάρι. «Έχουμε βρει φυτώρια χταποδιών εδώ κι εκεί, όπου μπορεί να δεις πολλά χταπόδια να ζουν σε βράχια και να γεννούν τα αβγά τους, αλλά αυτό ήταν πολύ μεγαλύτερο από οτιδήποτε έχουμε δει. Μιλάμε για χιλιάδες χταπόδια και η αιτία είναι οι θερμές πηγές, που δίνουν μια άλλη προοπτική στην οικολογία των βαθέων υδάτων».

Ο Μπάρι και οι συνεργάτες του πέρασαν τα τελευταία χρόνια εξερευνώντας τον Κήπο των Χταποδιών με το τηλεκατευθυνόμενο όχημα (ROV) του MBARI, Doc Ricketts, το οποίο πραγματοποίησε 14 καταβυθίσεις στην τοποθεσία μεταξύ 2019 και 2021. Η ομάδα άφησε επίσης μια κάμερα timelapse στον Κήπο που απαθανάτιζε μια εικόνα κάθε 20 λεπτά από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 2022, πράγμα που μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για τη συμπεριφορά των χταποδιών μακροπρόθεσμα.


Τα μαργαριταρένια χταπόδια που συρρέουν στον Κήπο των Χταποδιών κάνουν ένα ταξίδι δίχως επιστροφή, καθώς πεθαίνουν μόλις αναπαραχθούν. Έτσι, το μέρος αυτό είναι σαν ένα παράξενο σταυροδρόμι μεταξύ ζωής και θανάτου, όπου γεννιούνται νέα νεογνά πλάι στα μεγαλύτερα νεκρά χταπόδια, ενώ χιλιάδες θηλυκά εξαντλούν σταδιακά την ενέργειά τους επωάζοντας τα μικρά τους, για να πεθάνουν τελικά μόλις αυτά γεννηθούν. Τα ευάλωτα αυγά και τα νεογνά, μαζί με τα νεκρά χταπόδια, τροφοδοτούν ένα ευρύτερο οικοσύστημα θηρευτών και πτωματοφάγων όπως οι ανεμώνες, οι γαρίδες, τα ψάρια και τα σαλιγκάρια.

Οι ερευνητές μέτρησαν τουλάχιστον 6.000 μεμονωμένα χταπόδια στον κήπο και εκτιμούν ότι ολόκληρος ο πληθυσμός είναι πιθανώς τουλάχιστον τριπλάσιος από αυτόν τον αριθμό. Όλα τα θηλυκά που είδαν είχαν εγκατασταθεί σε ζεστά σημεία γύρω από τις ιαματικές πηγές της τοποθεσίας, οι οποίες φτάνουν σε θερμοκρασίες περίπου 11°C σε αντίθεση με τις γύρω θερμοκρασίες βαθέων υδάτων, που είναι περίπου 1,6°C.

Η ανακάλυψη όχι μόνο λύνει ένα μακροχρόνιο μυστήριο, αλλά ρίχνει επίσης φως στη σημασία των θερμικών πηγών στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω εξερεύνηση και μελέτη των ωκεανών για την αποκάλυψη άλλων δυνητικά κρίσιμων ενδιαιτημάτων που υποστηρίζουν τη θαλάσσια ζωή.

«Δεν γνωρίζουμε αρκετά για τη βαθιά θάλασσα ακόμα», είπε ο Μπάρι. «Πρέπει να μάθουμε περισσότερα, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις περιοχές που είναι πραγματικά σημαντικές - όχι μόνο για τα χταπόδια, αλλά για όλα τα είδη που εμπλέκονται στο οικοσύστημα της περιοχής. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να παίρνουμε πιο ορθολογικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης αυτών των πόρων».

«Επιπλέον, όλο αυτό αποτελεί έμπνευση γιατί και μόνο που ξέρουμε ότι υπάρχουν αυτά τα πολύ ωραία πράγματα στον κόσμο και εκτιμάμε την αξία τους, η ζωή μας γίνεται καλύτερη».