Stan Smith: Ο άνθρωπος που έδωσε το όνομα του και η ιστορία του εμβληματικού παπουτσιού


Πώς ένα παπούτσι για τένις έγινε σύμβολο της ποπ κουλτούρας και 60 χρόνια μετά τη δημιουργία του παραμένει στο προσκήνιο και αποτελεί επιλογή της νεολαίας

Είναι παπούτσι με ονοματεπώνυμο και ένα από τα δημοφιλέστερα στον πλανήτη. Τα «Stan Smith» είναι ένα από τα best-seller της Adidas και παρότι κυκλοφορούν εδώ και 60 χρόνια δεν φεύγουν από την μόδα. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το συγκεκριμένο παπούτσι και ποιος ήταν ο Σταν Σμιθ;

Το πρώτο δερμάτινο παπούτσι τένις

Η ιστορία ξεκινά το 1965 όταν τα «Stan Smith» κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά και δεν είχαν το διάσημο πλέον όνομα τους. Ήταν τα Adidas Robert Haillet, τα πρώτα δερμάτινα παπούτσια για τένις. Σχεδιάστηκαν πάνω σε μια ιδέα του Χορστ Ντάσλερ, γιού του ιδρυτή της Adidas, Άντολφ «Άντι» Ντασλερ. Η εταιρία συμφώνησε με τον κορυφαίο Γάλλο τενίστα της εποχής, Ρομπέρ Αϊγέ και έδωσε στα παπούτσια το όνομα του.

Τα Haillet που έγιναν Stan Smith

Όταν στις αρχές του 1970 ο Αϊγέ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση η εταιρία αναζήτησε έναν άλλο τενίστα για να δώσει το όνομα του στα ήδη δημοφιλέστατα παπούτσια της. Ο μάνατζερ Ντόναλντ Ντελ πρότεινε στην Adidas τον Σταν Σμιθ. O Αμερικανός βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του έχοντας κερδίσει το US Open και θεωρήθηκε ιδανικός για να προωθηθεί το παπούτσι στην αγορά των ΗΠΑ.

«Είχαν το όνομα του Αϊγέ στο παπούτσι για περίπου έξι ή επτά χρόνια και μετά ήθελαν να επεκταθούν στην αγορά των ΗΠΑ, οπότε μου ζήτησαν να συμμετάσχω. Ήμουν ο Νο1 παίκτης στον κόσμο εκείνη την εποχή, Αμερικανός, οπότε έβαλαν τη φωτογραφία μου στη γλώσσα του παπουτσιού. Περίπου τέσσερα ή πέντε χρόνια αργότερα, έβγαλαν το όνομα Haillet από το παπούτσι. Και όπως λένε, τα υπόλοιπα είναι ιστορία» τονίζει ο ίδιος ο Σταν Σμιθ που σήμερα είναι 77 ετών. Φόρεσε τα παπούτσια στο τουρνουά Wimbledon το 1972 και το κατέκτησε. Ήταν η καλύτερη διαφήμιση για το δημιούργημα της Adidas

Ο Σμιθ θα έμενε στο τοπ επίπεδο του αθλήματος ως τα μέσα του ’80. Κέρδισε τρία μεγάλα τουρνουά, έφτασε στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης και κατέκτησε συνολικά 54 τίτλους. Μετά την απόσυρση του έγινε προπονητής τένις. Παντρεύτηκε την Μάρτζορι Γκέγκλερ με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

100εκατ. ζευγάρια και συνεχίζει

Το όνομα «Haillet» έμεινε στη γλώσσα του παπουτσιού έως το 1978 και στη συνέχεια μετονομάστηκε και επίσημα σε «Stan Smith». Τη δεκαετία του ’80 έγινε το αγαπημένο παπούτσι ολόκληρου το πλανήτη. Το 1994 είχαν πουληθεί 23,7εκατ. ζευγάρια και το «Stan Smith» μπήκε στο Βιβλίο Γκίνες. Πλέον υπολογίζεται ότι οι πωλήσεις του παπουτσιού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 100εκατ.

Η Adidas είχε την «εμπορική σοφία» να λανσάρει ξανά το παπούτσι στις αρχές του 2000 σε μια νέα έκδοση με το όνομα «Adidas Stan Smith II». Το 2008 κυκλοφόρησε και πάλι την αρχική εκδοχή του παπουτσιού. Η παραγωγή του σταμάτησε το 2011 αλλά το 2014 επέστρεψε δυναμικά. Μέχρι σήμερα το «Stan Smith» αποτελεί αγαπημένο παπούτσι της νεολαίας και όχι μόνο…

Το «Stan Smith» ξέφυγε από τα όρια ενός δημοφιλούς παπουτσιού. Έγινε σύμβολο και μέρος της ποπ-κουλτούρας. Καλλιτέχνες το χρησιμοποιούν σαν καμβά για να δημιουργήσουν πάνω του. «Η απλότητα του σχεδιασμού του και η άνεση είναι το μυστικό του» υποστηρίζει ο Σταν Σμιθ.

Το χρονολόγιο της εξέλιξης του Stan Smith

1963-1964: Δημιουργία του πρώτου δερμάτινου παπουτσιού για τένις. Δεν είχε το λογότυπο στην γλώσσα ούτε το χαρακτηριστικό πράσινο «σφουγγαράκι» στο πίσω μέρος. Δεν είχε πάρει ακόμα το όνομα του Αϊγέ

1965-1966: Πήρε το όνομα Αϊγέ.

1967-1973: Μπαίνει το χαρακτηριστικό πράσινο σφουγγαράκι στη φτέρνα.

1974-1980: Μπαίνει το λογότυπο στη γλώσσα. Προστίθεται το πορτραίτο του Σταν Σμιθ και η υπογραφή του. Αλλάζει το σχήμα και το υλικό στο σφουγγαράκι.

1980-έως σήμερα: Το παπούτσι παίρνει την τελική του μορφή. Η μορφή του Σταν Σμιθ στο λογότυπο δεν έχει πλέον μουστάκι. Αλλάζουν οι σχηματισμοί στη σόλα η οποία γίνεται και πιο λεπτή.

*To 2022 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του Ντάνι Λι «Who is Stan Smith?» το οποίο παρουσιάζει την ιστορία του τενίστα και τη σύνδεση με το παπούτσι της Adidas.