Butkus: Η ιστορία του σκύλου του Rocky


To μπουλμαστίφ ήταν μέλος της οικογένειας Σταλόνε. Η ιστορία με την πώληση του, η συμμετοχή του στις ταινίες και το τέλος

Τον γνωρίσαμε μέσα από το πρώτο Rocky το πολύ μακρινό πλέον 1976. Η πρώτη συνάντηση με τον τον «Ιταλό επιβήτορα» έγινε στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων στο οποίο εργαζόταν η Άντριαν. Λίγο μετά η μέλλουσα κυρία Μπαλμπό θα τον έκανε δώρο στον Ρόκι και θα του πει «τρώει μικρές χελώνες». Ήταν ο Butkus (Μπάτκους), το μπουλμαστίφ που θα συνόδευε τον Ρόκι και στη δεύτερη ταινία. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι ο Butkus ήταν ήδη μέλος της οικογένειας Σταλόνε πολύ πριν γίνει… σταρ.

Η υιοθεσία και το όνομα

«Τον πήραμε το 1969, όταν ήταν μόλις έξι εβδομάδων. Είχε τρομακτική εμφάνιση αλλά του άρεσαν τα παιχνίδια. Τρελαινόταν να μασάει μια κουβέρτα που του είχα πάρει» θυμάται ο Σταλόνε. Το γεγονός ότι ήταν γεμάτος ενέργεια και έμοιαζε τόσο τρομακτικός του… έδωσε και το όνομα του. Η οικογένεια Σταλόνε αποφάσισε να τον φωνάζει Butkus, λόγω του Ντικ Μπάτκους. Πρόκειται για έναν από τους επιβλητικότερους παίκτες στην ιστορία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, γνωστός για το δυναμικό παιχνίδι του. Ο Μπάτκους πέρασε όλη την καριέρα του (1964-75) στους Bears του Σικάγο και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς στην ιστορία.

Όταν το 1974 ο Σταλόνε παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο Σάσα Τσάκ πήραν μαζί τους τον Butkus που πλέον είχε βάρος πάνω από 50 κιλά. «Το διαμέρισμα μας στη Νέα Υόρκη ήταν μικροσκοπικό και σίγουρα όχι ιδανικό για ένα τόσο μεγάλο σκύλο. Είχε όμως εκπληκτικό χαρακτήρα» θα πει ο Σταλόνε.

Το 2017 ανέβασε μια φωτογραφία του από εκείνη την εποχή στην οποία ποζάρει με τον Butkus και σχολίασε: «Ήμασταν και οι δύο λεπτοί, πεινασμένοι και ζούσαμε σε ένα αχούρι πάνω από στάση του μετρό. Έλεγα ότι αυτό το διαμέρισμα είχε γρήγορες και αργές κατσαρίδες. Δεν είχαμε πολλά να περιμένουμε και περνούσαμε χρόνο μαζί. Εκεί άρχισα να μαθαίνω την τέχνη της συγγραφής σεναρίων. Από τη στιγμή που δεν έβγαινε ποτέ έξω βασιζόμουν στη συντροφιά του. Στην πραγματικότητα ήταν δική του ιδέα να γράψω το Rocky αλλά δεν το λέω σε κανέναν».

Η μάχη με τη στρουθοκάμηλο

Ο Σταλόνε και η σύζυγος του αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια και να κυνηγήσουν μια καριέρα στο Χόλιγουντ. Στο ταξίδι έκανε τόσο ζέστη και ο Butkus δεν άντεχε. Χρειάστηκε να τον βάλουμε δύο μέρες μέσα σε πάγο για να ηρεμήσει» θυμάται ο ηθοποιός και εξιστορεί ένα περιστατικό όπου ο Butkus τα έβαλε με μια στρουθοκάμηλο.

«Περνούσαμε από ένα καταφύγιο ζώων και μια τεράστια στρουθοκάμηλος επιτέθηκε στο αυτοκίνητο μας και προσπάθησε να τον τσιμπήσει. Ο Butkus δεν ήταν διπλωματικός. Πήδηξε έξω και επιτέθηκε. Παραλίγο να σκοτωθούμε προσπαθώντας να τους χωρίσουμε. Επιστρέψαμε στο αυτοκίνητο και καθώς προσπαθούσαμε να φύγουμε ένα κοπάδι με βίσωνες μας περικύκλωσε και χτυπούσε το αυτοκίνητο. Ο Butkus όμως δεν έδειξε ενδιαφέρον. Ξάπλωσε στο πίσω κάθισμα και κοιμήθηκε».

Πραγματικότητα ή μύθος;

Ο ίδιος ο Σταλόνε έχει πει πως αναγκάστηκε να πουλήσει τον Butkus γιατί δεν είχε χρήματα να τον συντηρήσει. Ο ηθοποιός τονίζει ότι τον έδωσε σε έναν τύπο έξω από ένα πολυκατάστημα για 40 δολάρια. Σύμφωνα με την ιστορία, όταν πλέον έκλεισε τη συμφωνία για το Rocky πήγε να πάρει πίσω τον σκύλο. Ο νέος ιδιοκτήτης όμως του ζήτησε πολλά χρήματα τα οποία ο «Σλάι» αναγκάστηκε να δώσει. Η ιστορία κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο και τα ποσά που πλήρωσε ο Σταλόνε διαφέρουν (κάποιοι γράφουν ακόμα και για 15.000 δολάρια, ποσό μάλλον αδιανόητο). Το 2020 όμως ο αδελφός του ηθοποιού, Φρανκ Σταλόνε διέψευσε την ιστορία. «Είναι τόσο βλακεία όλο αυτό. Ο αδελφός μου αγαπούσε το σκυλί του, οδήγησε μέχρι την Καλιφόρνια μαζί του. Τον είχε από κουτάβι» θα πει. Πάντως ο «Σλάι» έχει αναφέρει ξανά την εκδοχή της πώλησης και αγοράς του Butkus.

Ο Butkus στον κινηματογράφο

Όσο για το πώς ο σκύλος έγινε σταρ ο Σταλόνε θυμάται: «Το σενάριο είχε έναν σκύλο. Η παραγωγή όμως ήθελε να αποφύγει να πληρώσει κάποιο εκπαιδευμένο σκυλί και με ρώτησαν αν έχω κάποια ιδέα. Σκέφτηκα αμέσως τον Butkus. Τον φέραμε στα γυρίσματα αλλά δεν ήταν εύκολο. Μέσα στις πρώτες μέρες κοιμήθηκε πάνω σε ένα βρεγμένο κόκκινο χαλί. Όταν σηκώθηκε το μισό του σώμα ήταν βαμμένο. Δώσαμε αγώνα για να φύγει το χρώμα από το τρίχωμα του» τονίζει ο ηθοποιός.

Το αρχικό σενάριο ήθελε να τον Rocky να ανεβαίνει τα σκαλιά στη Φιλαδέλφεια κρατώντας στην αγκαλιά τον σκύλο του. Ο Σταλόνε το προσπάθησε με τον Butkus αλλά στα πρώτα σκαλοπάτια αποδέχθηκε ότι ήταν αδύνατο να γίνει. Το βάρος του σκύλου ήταν τεράστιο για μια τέτοια σκηνή. «Όχι μόνο ήταν τόσο βαρύς αλλά μόλις τον σήκωσα αερίστηκε κιόλας. Είχα ανέβει τέσσερα σκαλιά και διαπίστωσα ότι μόνο αν ο Butkus μεταμορφωνόταν σε τσιουάουα θα μπορούσαμε να γυρίσουμε τη σκηνή» θυμάται ο Σταλόνε.  

Ο αγαθός γίγαντας εμφανίστηκε και στο δεύτερο Rocky. Φορούσε πλέον εντυπωσιακό περιλαίμιο και μια φανέλα των Eagles της Φιλαδέλφεια, της ομάδας NFL της πόλης. Ήταν η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση.

Το τέλος και το τατουάζ

Ο Butkus πέθανε το 1981 από καρδιακή προσβολή. Ήταν περίπου 12 ετών, στον μέσο όρο ηλικίας που πεθαίνουν τα μπουλμαστιφ. Ο Σταλόνε δεν τον ξέχασε ποτέ. «Ήταν ένα εξαιρετικό σκυλί. Τον έχω ακόμα wallpaper στον υπολογιστή μου» θα πει ο ηθοποιός. Το 2022 θα τον έκανε και τατουάζ λόγω μιας άσχημης οικογενειακής συγκυρίας. Ο χωρισμός του Σταλόνε με την σύζυγο του Τζένιφερ Φλάβιν τον οδήγησε να σβήσει το τατουάζ με το πρόσωπο της που είχε στο δεξί του χέρι. Την… κάλυψε με το πρόσωπο του Butkus. Πλέον τον κουβαλά παντού μαζί του…