Το κορίτσι στις φωτογραφίες

 


Δευτερόλεπτα πριν τη δολοφονήσει, ο Ρόμπερ Μπεν Ρόουντς, ανάγκασε τη 14χρονη Ρετζίνα να ποζάρει. Οι εικόνες στοιχειώνουν όσους τις έχουν δει και γνωρίζουν τη φρικτή ιστορία που κρύβεται πίσω τους

H Ρετζίνα Κέι Γουόλτερς ήταν 14 ετών όταν αποφάσισε να το σκάσει με τον 18χρονο φίλο της Ρίκι Τζόουνς. Η κατάσταση στο σπίτι της Ρετζίνα ήταν πολύ άσχημη μετά και την αυτοκτονία της 12χρονης αδελφής της Νταϊάνα και ο Τζόουνς είχε μπλεξίματα με τον νόμο. Αποφάσισαν λοιπόν να το σκάσουν και να κάνουν μια νέα αρχή στο Μεξικό. Το βράδυ της 3ης Φεβρουαρίου 1990 η Ρετζίνα είπε στη μητέρα της: «Πηγαίνω να αφήσω το κλειδί στο σπίτι του μωρού που προσέχω. Σε περίπου μισή ώρα θα είμαι πίσω». Ήταν η τελευταία φορά που θα την έβλεπε.

Το ζευγάρι είχε ετοιμάσει τα σακίδια του και ξεκίνησε από την Πασαντίνα του Τέξας με στόχο να περάσει τα σύνορα και να εγκατασταθεί στο Μεξικό. Η απόσταση δεν είναι μεγάλη και υπολόγιζαν πως θα την καλύψουν κάνοντας ωτοστόπ. Δεν θα έφτασαν όμως ποτέ στον προορισμό τους…

Η συνάντηση με τον δολοφόνο

Η μοίρα έφερε στον δρόμο τους τον Ρόμπερτ Μπεν Ρόουντς. Η Ρετζίνα και ο Ρίκι (φωτό) είδαν το φορτηγό να έρχεται και του έκαναν σήμα. Ο Ρόουντς σταμάτησε και τους πήρε. «Μου είπε ότι τον λένε Ρόμπερτ και στην αρχή ήταν πολύ ευγενικός. Εσωτερικά ήταν το πιο καθαρό και τακτοποιημένο φορτηγό που είχα μπει. Όταν κάθισα έβγαλε μια φωτογραφική μηχανή και με φωτογράφησε. Τον ρώτησα γιατί το έκανε αυτό και μου είπε για να τη δείξει στους αστυνομικούς αν τον κλέψω. Σε κάποια φάση μου έδειξε μια επιγραφή μέσα στο φορτηγό που έγραφε: CASH, GRASS or ASS. Noone rides for free. (Μετρητά, χόρτο ή κώλος. Κανείς δεν ανεβαίνει τσάμπα). Δεν είχα χρήματα ή ναρκωτικά. Τελικά κάναμε σεξ στην καμπίνα του φορτηγού. Ήταν συναινετικό» θυμάται η Πάμελα Μίλικεν η οποία επίσης είχε μπει στο φορτηγό του Ρόουντς αλλά βγήκε ζωντανή. Η φωτογραφία της μέσα στο φορτηγό, θα εντοπιζόταν σε ένα φιλμ που περιείχε και φωτογραφίες της Ρετζίνα. Φωτογραφίες οι οποίες στοιχειώνουν όποιον τις έχει δει και γνωρίζει την ιστορία πίσω τους…

Το μαρτύριο της Ρετζίνα

Η έρευνα θα αποκαλύψει τη φρικτή μοίρα που περίμενε την Ρετζίνα και τον Ρίκι μέσα στο φορτηγό του Ρόουντς. Ο 18χρονος δολοφονήθηκε άμεσα με μια σφαίρα στο κεφάλι. Μέρος των λειψάνων του θα εντοπιζόταν τον Μάιο του 1990 και η ταυτοποίηση θα γινόταν τελικά το 1992. Η Ρετζίνα βίωσε για εβδομάδες αδιανόητη φρίκη. Ο Ρόουντς την έκλεισε στην καμπίνα του φορτηγού του, την οποία είχε μετατρέψει σε θάλαμο βασανιστηρίων. Με χειροπέδες και σχοινιά έδενε τα θύματα του και τα υπέβαλε στα πιο φρικτά σεξουαλικά βασανιστήρια. Είχε μαζί του ένα βαλιτσάκι με δονητές, μαστίγια, καρφιά και αγκίστρια. Έκοψε τα μαλλιά της Ρετζίνα, ξύρισε το αιδοίο της και την βασάνιζε-βίαζε συστηματικά.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι το μαρτύριο της Ρετζίνα κράτησε έως τις αρχές Μαρτίου του 1990. Στη συνέχεια την πήγε σε έναν εγκαταλελειμμένο αχυρώνα στο Γκρίνβιλ του Ιλινόι. Της είχε δώσει να φορέσει ένα μαύρο φόρεμα και μαύρες γόβες και λίγο πριν την στραγγαλίσει με σύρμα την υπέβαλε στο ύστατο βασανιστήριο. Την ανάγκασε να ποζάρει για μια σειρά φωτογραφιών. Το κορίτσι τρομοκρατημένο στέκεται μπροστά στον δολοφόνο του. Σε μια από αυτές είναι φανερό ότι του ζητά να σταματήσει. Οι εικόνες πραγματικά στοιχειώνουν όσους τις έχουν δει και γνωρίζουν λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία ο Ρόουντς άρχισε να παίρνει τηλέφωνό τους γονείς της Ρετζίνα. «Έκανα κάποιες αλλαγές, της έκοψα τα μάλλια» τους έλεγε και το έκλεινε όταν τον ρωτούσαν να είναι ζωντανή ή νεκρή. Έφτασε στο σημείο να κλείσει ραντεβού με τη μητέρα της 14χρονης για να της δώσει πληροφορίες. Φυσικά δεν εμφανίστηκε.

Τον Σεπτέμβριο του 1990 ο ιδιοκτήτης του αχυρώνα πήγε στο σημείο για έναν τελευταίο έλεγχο πριν τον κατεδαφίσει. Βρήκε το σώμα της Ρετζίνα που πλέον ήταν σε αποσύνθεση. Ο Ρόουντς την είχε αφήσει γυμνή και το σύρμα ήταν ακόμα γύρω από τον λαιμό της. Οι αρχές αρχικά θεώρησαν βασικό ύποπτο τον φίλο της με τον οποίον το είχαν σκάσει. Σύντομα η αλήθεια θα αποκαλυπτόταν…

Σύλληψη και αποκαλύψεις

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Απριλίου ο αστυνομικός Μάικ Μιλερ είδε ένα φορτηγό μάρκας «Peterbilt» να έχει σταματήσει στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου κοντά στην Κάσα Γκράντε στην Αριζόνα. Το φορτηγό είχε ανοιχτά τα αλάρμ και ο αστυνομικός σταμάτησε για να δει τι συμβαίνει. Πλησίασε την καμπίνα και είδε κίνηση εντός. «Έριξα τον φακό και έπαθα σοκ. Μια γυμνή γυναίκα ήταν δεμένη πάνω στα τοιχώματα του φορτηγού. Όταν με είδε άρχισε να ουρλιάζει και παρατήρησα έναν άντρα να ανοίγει τις κουρτίνες και να κοιτάζει μέσα στην καμπίνα. Του είπα να βγει έξω. Ήταν απολύτως ήρεμος και με ενημέρωσε ότι οπλοφορεί. Προσπαθούσε να με πείσει ότι δεν συμβαίνει τίποτα παράνομο αλλά η γυναίκα συνέχιζε να ουρλιάζει. Του έβαλα χειροπέδες και τον έκλεισα στο περιπολικό. Γύρισα στο φορτηγό και μπήκα στην καμπίνα. Η γυναίκα ήταν δεμένη με χειροπέδες και της είχε φορέσει κάτι σαν χαλινάρι. Ήταν φανερό ότι την βασάνιζε άγρια. Βρήκα μια βαλίτσα (φωτό πάνω) με διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο δράστης στα βασανιστήρια», θυμάται ο αστυνομικός για τη σύλληψη του Ρόουντς.

Στο τμήμα ο δράστης συνέχισε να εμφανίζεται χαλαρός και να επιμένει ότι τα πάντα ήταν συναινετικά. Σύντομα όμως οι αρχές τον συνέδεσαν με μια άλλη υπόθεση. Τον Νοέμβριο του 1990 ο Ρόουντς είχε απαγάγει, είχε βιάσει και βασανίσει την 18χρονη Σάνα Χολτς. Την είχε κρατήσει στο φορτηγό του για περίπου δύο εβδομάδες πριν η κοπέλα καταφέρει να δραπετεύσει. Παρότι αρχικά κατήγγειλε τα πάντα στην αστυνομία, στη συνέχεια αποφάσισε να μην καταθέσει μήνυση. Όπως αποδείχθηκε οι αστυνομικοί ήθελαν να τη βάλουν να καταθέσει κατ’ αντιπαράσταση με τον Ρόουντς και η 18χρονη τρομοκρατήθηκε. «Πίστευα ότι στο τέλος θα αθωωνόταν και θα με κυνηγούσε. Ένιωθα ότι είναι ο λόγος μου εναντίον του δικού και ότι τα στοιχεία δεν επαρκούσαν» θα πει.

Με μια δεύτερη υπόθεση στα χέρια τους οι αρχές προχώρησαν στην έκδοση ενταλμάτων έρευνας. Στις 6 Απριλίου 1990 μπήκαν στο σπίτι του Ρόουντς. Εκεί βρέθηκαν γυναικεία ρούχα διαφόρων μεγεθών, περιοδικά και… εργαλεία σαδομαζοχισμού και λευκές πετσέτες με ίχνη αίματος. Και τα δύο γνωστά θύματα είχαν καταθέσει ότι ο Ρόουντς επέμενε να τις βάλει να καθίσουν σε μια λευκή πετσέτα πριν τις βασανίσει.

Το πιο φρικτό όμως εύρημα της έρευνας ήταν οι φωτογραφίες και τα φιλμ. Το κύριο πρόσωπο ήταν μια κοπέλα με κοντά μαλλιά. Ο Ρόουντς την είχε φωτογραφίσει ενώ την βασάνιζε και την βίαζε. Το κορίτσι στις περισσότερες φωτογραφίες ήταν τρομαγμένο ή δακρυσμένο. Σε κάποιες το βλέμμα της ήταν άδειο. Μέσα σε ένα φιλμ βρέθηκαν και οι φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο Ρόουντς μέσα στον αχυρώνα. Οι αρχές ήταν πεπεισμένες ότι ο Ρόουντς είχε βασανίσει για μεγάλο διάστημα το συγκεκριμένο θύμα του αλλά δεν γνώριζαν ποια ήταν τελικά η μοίρα της κοπέλας.

Θα περνούσε περίπου ένας χρόνος για να συνδεθεί το κορίτσι στις φωτογραφίες με το πτώμα που είχε βρεθεί στον αχυρώνα στο Ιλινόι. Το κουβάρι του τραγικού τέλους της Ρετζίνα Κέι Γουόλτερς είχε πλέον ξεδιπλωθεί και ο Ρόμπερτ Μπεν Ρόουντς κατηγορήθηκε για φόνο.

Η Ρετζίνα και ο φίλος της όμως δεν ήταν τα μοναδικά του θύματα. Όπως αποδείχθηκε το 1989 ο Ρόουντς είχε πάρει στο φορτηγό του τον 26χρονο Ντάγκλας Σκοτ Ζισκόβσκι και την 24χρονη Πατρίσια Κάντανς Γουόλς (φωτό). Το ζευγάρι έκανε ταξίδευε με ωτοστόπ για μήνα του μέλιτος. Ο Ρόουντς δολοφόνησε άμεσα τον άντρα και άφησε το πτώμα του στην Οζόνα του Τέξας. Βρέθηκε τον Ιανουάριο του 1990 και αναγνωρίστηκε δύο χρόνια μετά. Την Κάντανς την κράτησε μαζί του για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Την βασάνιζε και τη βίασε πριν την σκοτώσει. Ο σκελετός της βρέθηκε τον Οκτώβριο του 1990 και τελικά αναγνωρίστηκε το 2003.

Εμμονή με τον σαδισμό

Ερευνώντας το παρελθόν του Ρόουντς (φωτό) οι αρχές αποκάλυψαν ότι προερχόταν από οικογένεια με σοβαρά προβλήματα. Τον είχε μεγαλώσει η μητέρα του καθώς ο πατέρας του ήταν στον στρατό. Όταν ήταν 19 ετών ο πατέρας του αυτοκτόνησε καθώς είχε συλληφθεί και θα δικαζόταν για την κακοποίηση μιας 12χονης. Ο Ρόουντς επιχείρησε να γίνει αστυνομικός αλλά απορρίφθηκε.

Από την εφηβική του ηλικία ένιωθε έντονη έλξη για τον σαδομαζοχισμό. Ανάγκαζε και τις τρεις συζύγους του να παίρνουν μέρος σε σαδομαζοχιστικά όργια και πάρτι swingers. Όπως θα καταθέσει η τρίτη σύζυγος του ήταν εμμονικός με τον σαδισμό και τον διέγειρε σεξουαλικά να την κακοποιεί λεκτικά και σωματικά.

Ίσως και τρεις επιθέσεις τον μήνα

Το 1995 ο Ρόουντς καταδικάστηκε σε ισόβια για τη δολοφονία της Ρετζίνα Κέι Γουόλτερς και στα μέσα του 2000 ομολόγησε και τον φόνο του συντρόφου της για να αποφύγει τη θανατική ποινή. Μετά από αίτημα των οικογενειών δεν έγινε δική για τις δολοφονίες των Γουόλς και Ζισκόβσκι. Στα 78 του χρόνια βρίσκεται σε φυλακή στο Ιλινόι και θα περάσει εκεί το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Ρόουντς δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του, ούτε έχει μιλήσει για άλλα θύματα. Έχει ομολογήσει όμως ότι ήταν «ενεργός» από το 1975 ως και τη στιγμή της σύλληψης του. Σύμφωνα με την ψυχιατρική αξιολόγηση και τον τρόπο δράσης του οι αρχές είναι απολύτως σίγουρες ότι τα θύματα του «Truck Stop Killer», όπως τον αποκάλεσε ο Τύπος, είναι πολύ περισσότερα από τα τέσσερα επιβεβαιωμένα. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι ίσως να έκανε και τρεις επιθέσεις τον μήνα…

*Το Janus επέλεξε να μην δημοσιεύσει τις φωτογραφίες της Ρετζινα Κέι Γουόλτερς. Όποιος επιθυμεί να δει τις συγκλονιστικές εικόνες μπορεί να το κάνει ΕΔΩ.