Πώς είναι να έχεις ταξιδέψει σε όλες τις χώρες του πλανήτη;


Δύο νεαρές γυναίκες έχουν επισκεφθεί 195 χώρες. Ταξίδευαν συνεχόμενα για χρόνια και μοιράζονται τις εμπειρίες τους. Οι δυσκολίες και  οι εκπλήξεις

Ταξιδεύουν εδώ και δεκαετίες, μαζί και χωριστά. Η Ρέιτσελ Ντέιβι και η Μαρτίνα Σεμπόβα έχουν επισκεφθεί πλέον και τις 195 αναγνωρισμένες από τον ΟΗΕ, χώρες του πλανήτη (και λίγες ακόμα), όπως χαρακτηριστικά λένε.

Συναντήθηκαν σε ένα ευρωπαϊκό τουρ το 2008. Η γνωριμία εξελίχθηκε σε φιλία και τελικά σε έρωτα. Πίνοντας καφέ στη Μελβούρνη αποφάσισαν να συνεχίσουν μαζί τα ταξίδια ώστε να επισκεφθούν τις 88 χώρες που είχαν «απομείνει» στη λίστα τους. Στόχος τους ήταν να το κάνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Σίγουρα θα με τρόμαζε αν ξεκινούσα να επισκεφθώ κάθε χώρα στον πλανήτη και ήμουν ακόμα στο νούμερο 10. Δεν θα ήταν δυνατό αν δεν είχαμε ήδη κάνει πολλά ταξίδια ξεχωριστά. Πρέπει να έχει ταξιδέψει πολύ πριν αποφασίσεις να κάνεις κάτι τέτοιο. Να επισκεφθείς τόσους πολλούς προορισμούς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα» τονίζει η Σεμπόβα.

Χρειάστηκε ένα διάστημα αποταμίευσης πριν οι δύο κοπέλες ξεκινήσουν την… Οδύσσεια τους. Στόχος ήταν να μένουν σε κάθε χώρα πέντε έως επτά μέρες και να ταξιδεύουν στην επόμενη.

«Δεν λέγαμε ότι είμαστε ζευγάρι»

Πριν ξεκινήσουν, το 2018, συμφώνησαν να μην αποκαλύπτουν ότι είναι ζευγάρι και να λένε ότι ταξιδεύουν ως φίλες. «Είναι κάτι λογικό όταν κάνεις αίτηση για βίζα σε κάποιες από τις πλέον συντηρητικές χώρες. Δεν θες να ρισκάρεις να σε απορρίψουν. Επισκεφθήκαμε πολλές χώρες όπου τα ομόφυλα ζευγάρια δεν υπάρχουν καν ούτε ως ιδέα. Δεν θέλαμε να θέσουμε σε κίνδυνο την προσωπική μας ασφάλεια» τονίζει η Σεμπόβα.

Ακόμα και στις μέρες μας περίπου 70 χώρες σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν νομιμοποιήσει τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Σε κάποιες από αυτές οι ποινές είναι βαρύτατες.

«Το να φερόμαστε σαν να είμαστε κολλητές ουσιαστικά δεν ήταν μεγάλη αλλαγή. Δεν ήταν μεγάλο ζήτημα για εμάς. Δεν χρειαζόταν ουσιαστικά να το κρύψουμε, απλά δεν το λέγαμε σε κανέναν. Κάποιοι θεωρούσαν ότι είμαστε πολύ καλές φίλες, άλλοι ότι είμαστε αδελφές» τονίζει η Ντέιβι.

Το ζευγάρι, που κατέγραφε τις εμπειρίες του στην ιστοσελίδα τους Very Hungry Nomads, προσπάθησε να επισκεφθεί τις χώρες που είχαν απομείνει στη λίστα με γεωγραφική σειρά και να ταξιδεύον κυρίως δια της ξηράς, όπου αυτό βέβαια ήταν δυνατό.

38 ώρες στο λεωφορείο

Ο πρώτος προορισμός τον οποίον επισκέφθηκαν μαζί ήταν η Βόρεια Κορέα και ακολούθησε το Αφγανιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Μπουτάν και το Πακιστάν. Το 2019 πέρασαν έξι μήνες ταξιδεύοντας σε χώρες της κεντρικής Αφρικής. «Τα ατελείωτα ταξίδια με λεωφορεία ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Κάποιες φορές ταξιδεύαμε 38 ώρες. Απλά αλλάζαμε οχήματα και συνεχίζαμε για να φτάσουμε από έναν προορισμό σε έναν άλλο» εξηγεί η Σεμπόβα.

Οι δύο κοπέλες συμφωνούν ότι έζησαν τις καλύτερες εμπειρίες τους σε χώρες για τις οποίες ανησυχούσαν περισσότερο, πριν τις επισκεφθούν. «Οι άνθρωποι στο Σουδάν και το Ιράν ήταν από τους φιλικότερους που συναντήσαμε. Οι περισσότεροι, βασιζόμενοι σε ό,τι έχουν ακούσει, υποθέτουν ότι αυτές οι χώρες είναι πραγματικά επικίνδυνες» αναφέρει η Σεμπόβα που προσθέτει ότι η Ερυθραία στην ανατολική Αφρική και το μικρό νησί Ντομίνικα στην Καραϊβική ήταν από τα πλέον ξεχωριστά μέρη που επισκέφθηκαν.

Αμφότερες τονίζουν βέβαια ότι το γεγονός ότι ήταν δύο γυναίκες κοντά στα 40 που δεν είχαν παντρευτεί και δεν είχαν παιδιά ήταν κάτι από αμφιλεγόμενο έως μη αποδεκτό για κάποιες χώρες. «Σε κάποιες κουλτούρες το να είσαι γυναίκα και να ταξιδεύεις χωρίς έναν άντρα είναι κατακριτέο. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν μας δόθηκε βίζα μόνο γι’ αυτό τον λόγο» λέει η Σεμπόβα.

Επίσης πρόβλημα δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι η Ντέιβι είχε διαβατήριο Αυστραλίας και η Σεμπόβα Σλοβακίας. Οι διακρατικές σχέσεις διαφέρουν και αυτό έπαιξε ρόλο στο να εκδοθούν βίζες και για τις δύο. «Κάποιες φορές μας έλεγαν ότι μπορεί να βγει βίζα για τη μια αλλά όχι για την άλλη. Όμως τελικά βρίσκαμε άκρη» λέει η Ντέιβι.

Μετά από τόσο χρόνο κοινών ταξιδιών οι δύο κοπέλες ήξεραν πολύ καλά τι κάνει η κάθε μια καλύτερα και είχαν μοιράσει τις ευθύνες. Η Σεμπόβα έχει αναλάβει την οργάνωση της καθημερινότητας. «Η Ρέιτσελ μπορεί να χαθεί μέσα σε ένα ξενοδοχείο. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι πρόκειται για θαύμα που τα κατάφερε σε κάθε χώρα» λέει γελώντας αλλά προσθέτει: «Μαζί είμαστε ένα εξαιρετικό δίδυμο». Η Ντέιβι είναι καλύτερη στις διαπροσωπικές επαφές κάτι που στα ταξίδια είναι πολύ σημαντικό.

Εγκλωβισμένες στην Αυστραλία λόγω πανδημίας

Ταξίδευαν για δύο χρόνια (στη φωτό πάνω ποζάρουν στην παραλία της Θεσσαλονίκης) και τους είχαν απομείνει πολύ λίγες χώρες όταν χτύπησε η πανδημία. Βρίσκονταν στο Λονδίνο και αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Αυστραλία και να περάσουν εκεί το διάστημα των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Βέβαια ούτε στην Αυστραλία έμειναν αδρανείς. Αγόρασαν ένα βαν και για 18 μήνες γύρισαν όλη την ήπειρο. «Δεν μπορούσαμε να φύγουμε από την Αυστραλία αλλά πήγαμε παντού. Ουσιαστικά ζούσαμε στο βαν. Ήταν εκπληκτική εμπειρία» λέει ο Ντέιβι.

Χρειάστηκε να περιμένουν έως το 2022 όταν η Αυστραλία άνοιξε και πάλι τα σύνορα της. Αυτό όμως δεν σήμαινε ότι μπορούσαν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα ταξίδια τους. Κάποιες από τις χώρες που ήθελαν να επισκεφθούν παρέμεναν «κλειστές».

«Όταν ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι θεωρούσαμε ότι θα το ολοκληρώσουμε όσο είμαστε ακόμα στη δεκαετία των 30. Η πανδημία όμως μας έβαλε στα 40 και έπρεπε να περιμένουμε για μεγάλα διαστήματα στο βαν μας» λέει η Σεμπόβα.

Η πρώτη χώρα που επισκέφθηκαν μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών ήταν η Λιβύη. Ακολούθησε ένα διάστημα αναμονής και τον Σεπτέμβριο του 2022 ταξίδεψαν στο Κιριμπάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Στις 19 Νοεμβρίου 2022 έφτασαν στη Σαμόα, την τελευταία χώρα που είχε απομείνει στη λίστα τους.

«Ήταν ο ιδανικός προορισμός για να ολοκληρώσουμε αυτή την τεράστια περιπέτεια. Θυμάμαι που κάποια στιγμή κοιτούσα έναν παγκόσμιο χάρτη και σκέφτηκα: Θεέ μου έχουμε επισκεφθεί κάθε χώρα σε αυτόν τον χάρτη» λέει η Σεμπόβα.

«Να εμπνεύσουμε κι άλλες γυναίκες να το κάνουν»

Όταν πλέον, στα τέλη του 2022, επέστρεψαν στην Αυστραλία τα Μέσα της χώρας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το επίτευγμα τους. Τότε ήταν που ανακοίνωσαν επίσημα ότι είναι ζευγάρι.

Ήταν μια τεράστια πρόκληση για τις δύο κοπέλες με δεδομένες τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η λίστα με τα άτομα που έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο κυριαρχείται από άντρες.

«Αυτό το έκανε για εμάς πιο προκλητικό και πιο περιπετειώδες. Προσπαθούσαμε να αλλάξουμε το γεγονός ότι ελάχιστες γυναίκες το έχουν κάνει και θέλαμε να εμπνεύσουμε κι άλλες. Να τους δείξουμε ότι ο κόσμος δεν είναι τόσο τρομακτικό μέρος» λέει η Σεμπόβα.

Το ζευγάρι λέει ότι θα συνεχίσει τη νομαδική ζωή και θα ταξιδεύει όσο μπορεί.  «Πάντα ζούμε τη στιγμή. Προς το παρόν το να είμαστε συνέχεια σε κίνηση μας κάνει και τις δύο ευτυχισμένες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε λοιπόν. Δεν κάνουμε όμως μακροπρόθεσμα σχέδια» λέει η Ντέιβι.

Όσο για το γεγονός ότι ξόδεψαν όλα τα χρήματα τους σε ταξίδια και δεν έχουν επενδύσει στο μέλλον τους και οι δύο υποστηρίζουν ότι είναι ευτυχισμένες με αυτή την επιλογή. «Για το μέλλον θα ανησυχήσουμε αργότερα» λένε και οι δύο.