Μια 51χρονη θεώρησε ότι γνώρισε στο Facebook τον άντρα της ζωής της. Τελικά η ζωή της καταστράφηκε και ο έρωτας της ήταν ένας... Λετονός υπουργός
Το διαδίκτυο είναι για πολλούς ανθρώπους μια «πόρτα διαφυγής» από τη βαρετή καθημερινότητα και μια ευκαιρία για νέες γνωριμίες. Παράλληλα όμως είναι και μια επικίνδυνη παγίδα. Ειδικά για τα άτομα μέσης ηλικίας, τα οποία δεν είναι εξοικειωμένα με τη χαώδη κατάσταση που κυριαρχεί στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.
Η 51χρονη Σάρον Μπάλμερ βίωσε αυτό το δράμα. Θεώρησε ότι βρήκε τον μεγάλο έρωτα αλλά τελικά συνομιλούσε με ένα ψεύτικό προφιλ και έναν απατεώνα που είχε ως μοναδικό σκοπό να την εκμεταλλευτεί.
Η Σάρον ζει στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Ήταν παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Τα βράδια συνήθιζε να μπαίνει στο Facebook, να συνομιλεί με παλιούς φίλους και να κάνει νέους.
Τον Μάιο του 2020 της ήρθε ένα αίτημα φιλίας από έναν γοητευτικό άνδρα με το όνομα Μέρφι Τάουνσεντ. Το αποδέχτηκε και ξεκίνησαν να μιλούν. Της είπε ότι νιώθει μοναξιά και ψάχνει για παρέα.
Σταδιακά η διαδικτυακή συζήτηση με τον Μέρφι έγινε μια καθημερινή συνήθεια. Η Σάρον ανυπομονούσε να έρθει το βράδυ για να συναντήσει τον νέο της διαδικτυακό φίλο. Μέσα σε λίγους μήνες τον ερωτεύτηκε. Θεωρούσε ότι ήταν ο ιδανικός άντρας για αυτή.
Ο Μέρφι συστήθηκε ως 56χρονος από την Ουάσινγκτον. Της είπε ότι είναι χωρισμένος με μια κόρη και ότι υπηρετεί ως υψηλόβαθμος στρατιωτικός σε αμερικάνική βάση στη Ράκα της Συρίας. Αρχικά της τόνισε ότι ήταν πολύ δύσκολο να φύγει από την αραβική χώρα. Όσο περνούσε ο καιρός και ήταν φανερό πλέον πως η Σάρον είχε ερωτευτεί, ο Μέρφι έλεγε πόσο όμορφο θα ήταν να συναντηθούν και πόσο θα το ήθελε. Δυστυχώς όμως δεν είχε τα χρήματα για να κάνει το ταξίδι από τη Συρία στη Βρετανία.
Τεράστια ποσά
Η Σάρον προσφέρθηκε να καλύψει όλο το ποσό ώστε να βρεθούν από κοντά. «Μου είπε ότι ένιωθε μοναξιά και υπηρετούσε στη Συρία. Η γυναίκα του είχε πεθάνει και απλά ήθελε κάποιον άνθρωπο να μιλήσει» αναφέρει η 51χρονη.
Στην αρχή του έστειλε το ποσό για τα εισιτήρια αλλά ο Μέρφι δεν εμφανίστηκε. Της είπε ότι πρέπει να ταξιδέψει επειγόντως στις ΗΠΑ για ένα σοβαρό θέμα με την κόρη του. Του έστειλε και πάλι λεφτά. Κάθε μήνα η συνάντηση αναβαλλόταν και ο γοητευτικός στρατιωτικός ζητούσε χρήματα για διαφορετικό λόγο. Χρειαζόταν ένα πόσο για να διευθετήσει κάποιες υποθέσεις στη Συρία, είχε ανάγκη από χρήματα για να πληρώσει ιατρικά έξοδα κτλ. Τελικά εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι τον είχε ερωτευτεί κατάφερε να αποσπάσει από την 51χρονη περίπου 95.000 ευρώ.
Ο χωρισμός
Παρότι η συνάντηση αναβαλλόταν συνεχώς η Σάρον ήταν τόσο σίγουρη για τον έρωτα του Μέρφι που το αποκάλυψε στο σύζυγο της και του ζήτησε να χωρίσουν. Μετά από 29 χρόνια γάμου έφυγε από το σπίτι της. Νοίκιασε ένα διαμέρισμα μόνη της και περίμενε την άφιξη του γοητευτικού στρατιωτικού στον οποίο συνέχισε να στέλνει χρήματα. Όταν ο λογαριασμός της άδειασε δανείστηκε 44.000 ευρώ για να καλύψει τις «ανάγκες» του Μέρφι.
«Μου ζητούσε να τον βοηθήσω και το έκανα. Μέσα σε αυτό το διάστημα χρεώθηκα τεράστια ποσά γιατί τον είχα ερωτευτεί. Χρησιμοποίησα ακόμα και τα χρήματα που είχα για να πάω με τα παιδιά μου διακοπές. Ήθελα τόσο πολύ να τον βοηθήσω. Ξέρω ότι ήταν χαζό από μέρος μου αλλά είναι από εκείνα που κάνεις για τον έρωτα» τονίζει η 51χρονη.
Ήταν ο έρωτας που δεν της επέτρεψε να δει τα σημάδια που «φώναζαν» ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο Μέρφι της ζητούσε τα χρήματα σε Bitcoin και δεν μιλούσαν ποτέ με ανοιχτή κάμερα. Της είχε πει ότι δεν επιτρέπεται να ανοίγουν κάμερες στη βάση στην οποία υπηρετούσε και έμενε.
Η εξαφάνιση
Μια μέρα ο άντρας με τον οποίο είχε ερωτευτεί εξαφανίστηκε. Δεν απαντούσε στο Facebook αλλά ούτε και στο κινητό που της είχε δώσει. Η Σάρον ανησύχησε πως κάτι κακό του είχε συμβεί. Βρήκε λοιπόν τα τηλέφωνα στην αμερικανική βάση στην Συρία, στη οποία υποτίθεται ότι υπηρετούσε ο Μέρφι Τάουνσεντ.
Την ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει αυτό το όνομα στους καταλόγους της και τότε κατάλαβε τι είχε συμβεί. Με περαιτέρω έρευνα, την οποία δυστυχώς δεν είχε κάνει από την αρχή, αποκάλυψε ότι οι φωτογραφίες που είχαν ανέβει στο προφίλ με το οποίο μιλούσε ανήκαν στον υπουργό Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς (φωτο). Ο απατεώνας που είχε δημιουργήσει το προφιλ τις είχε βρει στο διαδίκτυο και με αυτές έφτιαξε την «περσόνα» του Μέρφι Τάουνσεντ.
Τουλάχιστον 100 προφίλ
Για το θέμα μάλιστα ενημερώθηκε και ο ίδιος ο Πάμπρικς. Εκπρόσωπος του λετονικού υπουργείου αποκάλυψε ότι δυστυχώς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. «Αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση εδώ και πολύ καιρό. Λαμβάνουμε καταγγελίες για ψεύτικα προφίλ με φωτογραφίες του κ.Πάμπρικς στο Facebook και στο Instagram. Έως τώρα έχουμε αναφορές για πάνω από 100 ψεύτικα προφίλ στο Facebook. Έχουμε προχωρήσει σε καταγγελία προς την ιστοσελίδα αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Πρέπει τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν πιο δυναμική αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις και να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή».
Χωρισμένη και κατεστραμμένη οικονομικά η Σάρον προσπαθεί πλέον να σταθεί στα πόδια της. Αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την περιπέτεια της για να βοηθήσει άλλα άτομα που ίσως πέσουν θύματα σε παρόμοιες υποθέσεις. «Ξέρω ότι φαίνομαι χαζή αλλά η ιστορία μου είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο που ψάχνει συντροφιά στο διαδίκτυο. Να μην τους εκμεταλλευτούν» τονίζει.
Το άτομο που δημιούργησε το προφίλ και εκμεταλλεύτηκε την 51χρονη δεν έχει εντοπιστεί και πιθανότατα ετοιμάζει τη νέα του απάτη.