Δικαιώθηκε το Ισραήλ για το πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού;


Τι δείχνουν τα στοιχεία στην χώρα που έχει ήδη εμβολιάσει πάνω από το 60% του πληθυσμού της

Στις 20 Δεκεμβρίου 2020 το Ισραήλ ξεκίνησε το μαζικό εμβολιαστικό του πρόγραμμα. Καθημερινώς χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν υπομονετικά έξω από γήπεδα μπάσκετ και συναυλιακούς χώρους που είχαν μετατραπεί σε κέντρα εμβολιασμού. Τον Ιανουάριο η χώρα των περίπου 10εκατ. κατάφερε να εμβολιάζει περίπου 15.000 άτομα την ημέρα.

Πλέον πάνω από το 65% του πληθυσμού έχει λάβει  τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου και το 55% από αυτούς έχουν κάνει και τη δεύτερη. Από τις 19 Μαρτίου 2021 το Ισραήλ καταγράφει κάτω από 1.000 νέα κρούσματα Covid-19. Την 31η Μαρτίου τα νέα κρούσματα ήταν 440 και την 1η Απριλίου 373. Τρεις μήνες πριν τα κρούσματα ήταν πάνω από 10.000 ανά ημέρα.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού προχωρά αν και πλέον οι τεράστιες ουρές έχουν εξαφανιστεί. «Περιμένουν πλέον ελάχιστοι. Ουσιαστικά όποιος ήθελε να εμβολιαστεί έχει ήδη έρθει» δηλώνει η Σανί Λουβατόν, υπεύθυνη ενός μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου που έχει στηθεί σε γήπεδο μπάσκετ. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άτομα στο Ισραήλ είναι είτε διστακτικοί να εμβολιαστούν, είτε αρνούνται για ιδεολογικούς-θρησκευτικούς λόγους.

Πλέον το κέντρο είναι ανοιχτό λιγότερες ώρες και όπως τονίζει η Λουβατόν είναι εμφανές ότι η κανονικότητα επανέρχεται αργά αλλά σταθερά στις ζωές τους.

Το επιθετικό πρόγραμμα του Ισραήλ και το πλάνο του να γίνει πρώτη Covid-free χώρα λειτουργεί. Το ποσοστό θανάτων έχει πέσει κατά 90% τους τελευταίους μήνες και η χώρα απέφυγε το τρίτο κύμα που χτυπά τον πλανήτη. Οι εικόνες που έρχονται πλέον από το Ισραήλ θυμίζουν εποχές προ πανδημίας. Στο Τελ Αβίβ η εικόνα είναι απίστευτη. Μπαρ και εστιατόρια είναι γεμάτα με χιλιάδες ανθρώπους.

«Το αποτέλεσμα των εμβολιασμών πλέον είναι φανερό. Το Rt έχει πέσει στο χαμηλότερο ποσοστό και παράλληλα η οικονομία είναι πιο ανοιχτή από κάθε άλλη φάση της πανδημίας» τονίζει ο βιολόγος Εράν Σεγκάλ.

Οι πολίτες μπορούν να πάνε γυμναστήρια, θέατρα και συναυλίες επιδεικνύοντας το λεγόμενο «πράσινο πάσο». Αποδεικνύουν έτσι ότι είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν αναπτύξει αντισώματα αφού διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό.

Όπως τονίζουν οι αρχές του Ισραήλ το «πράσινο πάσο» αποτέλεσε και κίνητρο εμβολιασμού για πολλούς ανθρώπους που ήταν διστακτικοί. Βλέποντας τους υπόλοιπους να ζουν πλέον κανονικά πείστηκαν ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

«Οι γονείς μου διαφωνούσαν. Ο πατέρας μου έκανε το εμβόλιο πριν τρεις μήνες αλλά η μητέρα μου έλεγε ότι θα περιμένει να δει. Ήθελα και εγώ να περιμένω όμως όταν είδα ότι το Πανεπιστήμιο μου θα ανοίξει με "πράσινο πάσο" δεν ήθελα να το χάσω. Αν δεν κάνω το εμβόλιο δεν μπορώ να επιστρέψω στη σχολή. Πλέον λυπάμαι που δεν το έκανα νωρίτερα» τονίζει η 26χρονη Αβισάγκ Μπουσκίλα. Οι εικόνες κανονικότητας και η ραγδαία πτώση των κρουσμάτων πείθει και τους πλέον διστακτικούς να κάνουν το εμβόλιο.

Πλέον το μόνο που θυμίζει την πανδημία στο Ισραήλ είναι η χρήση μάσκας η οποία παραμένει υποχρεωτική. Πολλοί είναι εκείνοι όμως που έχουν σταματήσει να φορούν μάσκες και η υπουργός υγείας του Ισραήλ, Σάρον Αλρόι-Πρέις επιβεβαίωσε ότι είναι στα πλάνα τους να κάνουν προαιρετική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην χώρα περιμένουν τις τελικές εγκρίσεις ώστε μέσα στον Μάιο να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 12 έως 15 ετών με το σκεύασμα των Pfizer και BioNTech.

Εκεί που πλέον έχει εστιάσει το Ισραήλ είναι οι μεταλλάξεις.

«Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και είναι κρίσιμο να προστατεύσουμε αυτό που πετύχαμε» τονίζει η Αλρόι-Πρέις εξηγώντας γιατί διατηρούν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Ο Άντι Νιβ-Γιαγκόντα, μέλος της επιτροπής της χώρας για την αντιμετώπιση του Covid-19, πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει φτάσει σχεδόν στο τέλος της περιπέτειας με την πανδημία. «Έχουμε ακόμα κάποια άτομα που είναι θετικά στον ιό αλλά είναι δυνατό να εκμηδενίσουμε τα νέα κρούσματα. Όμως δεν μπορούμε ποτέ να ξέρουμε ποια θα πώς θα είναι η νέα μετάλλαξη που θα μας επιτεθεί. Οι μεταλλάξεις έρχονται με τα αεροπλάνα αλλά υπάρχει ρίσκο και στις παλαιστινιακές περιοχές όπου δεν υπάρχει έλεγχος» τονίζει.

Μπορεί το Ισραήλ να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το εμβολιαστικό του πρόγραμμα όμως δεν ισχύει κάτι ανάλογο για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται κάτω από στρατιωτικό έλεγχο. Η κυβέρνηση Νετανιάχου αποφάσισε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν θα «τρέξει» και σε αυτές τις περιοχές. Μετά από πιέσεις δώρισε κάποιες χιλιάδες δόσεις ενώ εμβολίασε περίπου 100.000 Παλαιστίνιους εργάτες που περνούν καθημερινώς τα σύνορα για να δουλέψουν σε πόλεις του Ισραήλ. Στην Δυτική Όχθη και την Γάζα το πρόβλημα παραμένει έντονο και οι πολίτες ζουν με πολλούς περιορισμούς.

Ο Νιβ-Γιαγκόντα τονίζει ότι «ήταν προς το συμφέρον του Ισραήλ να εμβολιάσει και να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους». Προσθέτει πως αυτός και άλλα μέλη της επιτροπής ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα ακόμα και αν έχει ήδη αργήσει.

Επανερχόμενος στο μεγάλο θέμα των μεταλλάξεων ο καθηγητής τονίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει να είναι προσεκτικό και να ελέγχει μέρη όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός κόσμου όπως τα σχολεία και τα γήπεδα. «Δεν λέμε ότι μια μετάλλαξη ανθεκτική στα εμβόλια είναι κάτι αναπόφευκτο αλλά τώρα είναι η ώρα να προετοιμαστούμε. Το μεγάλο μάθημα που μας έδωσε η πανδημία είναι ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα γιατί ο ιός μόνιμα μας εκπλήσσει» τονίζει.

Τα στοιχεία και η σταθερή επιστροφή στην κανονικότητα δικαιώνουν το Ισραήλ για το επιθετικό του πρόγραμμα εμβολιασμού. Παρότι πλήρωσε ακριβότερα τις δόσεις του σκευάσματος των Pfizer-BioNTech ήδη βλέπει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το παράδειγμα του Ισραήλ αποδεικνύει πώς ο μαζικός εμβολιασμός είναι ο μοναδικός τρόπος για να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να βάλουμε τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας.